Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в Каталуния са разделени на две след изборите

Снимка: OFFNews

Обществото в Каталуния е разделено на 2 след изборите и всяка половина смята, че тя е спечелила. Така Стоянка Колева, директор на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Барселона, описа ситуацията в испанската автономна област след вчерашните избори за независимост. 

Тя накратко обобщи ситуацията - партията на "Гражданите" на Инес Аримада, които са "за" оставането в Испания и "за" монархията, обяви, че е спечелила убедителна победа. Трите сепаратистки партии, съставени предимно от местните, също обявиха, че печелят. 

Тази ситуация предизвика и много коментари - доскорошният лидер Карлес Пучдемон е извън Испания, някои от другите лидери са в затвора или са следствени. Как тогава ще се състави ново правителство и парламент, как ще се групират партиите и как въобще ще работи парламентът, обясни българката.

Според Стоянка Колева обаче голямата изненада на изборите е пълният крах на Народната партия на премиера на Испания Мариано Рахой, което явно е наказателен вот.

Все още не е ясна съдбата на Каталуния, но е ясно, че сепаратистите няма да се откажат и даже готвят нов проект за отделяне. Предстоят непредвидими събития, смята Стоянка Колева. 

Основните въпроси, които не са изяснени, а живо интересуват хората, е какво ще се случи с Каталуния - щом напусне Испания, ще излезе ли от ЕС, какво ще се случи с икономиката, с данъците и с пенсиите на хората, които досега са работили и внасяли пари по испанските закони. 

Мнението на българите, с които съм говорила, е Каталуния да остане в Испания, каза още директорката на българското училище в Барселона. 

Въпреки факта, че хората са леко притеснени за работата си, мисля, че българите ще останат тук. Има българи, които от 20 години живеят в Барселона, имат бизнес и уреден живот, едва ли ще го напуснат заради тази несигурност сега, смята Стоянка Колева. 

Директорката на българското училище "Св. Св. Кирил и Методий" уточни, че в него учат общо 130 деца, 82 от които - в Барселона. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24