Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 важни неща за света и България през 2018-а, които трябва да знаете

| обновено на 15.01.18 в 16:07

Институтът „Иван Хаджийски“ публикува годишен анализ „18 важни неща за света и България, които трябва да знаете в началото на 2018“. 

Според политолога Борис Попиванов и през тази година ще продължат тенденциите към глобална промяна и раждането на многополюсен свят, чрез който ще се преодолее дългогодишната хегемония на САЩ. Вървим към много голяма световна несигурност. Ражда се нова епоха, но по един мъчителен начин, с високи стойности на напрежение, превъоръжаване, с горещи точки, със заплахи за военни действия. Това е война зад ъгъла, защото вече приемаме по нормален начин предупреждението за военни сблъсъци, за конфликти, за военни маневри. Това е светът, в който живеем и който се променя.


Анализът на Института отчита, че България е в момента добър съсед и партньор с останалите държави, но прогнозира, че ще й бъде трудно да удържи позициите. Попиванов припомни, че София не се включи в критиките срещу Тръмп, продължава да поставя на пиедестал Меркел, има добри отношения с Франция и Вишеградската четворка, но не приема бежанската им политика. На Балканите също сме в добри отношения с Македония, Сърбия, Гърция и сме единствената държава, запазила  отношенията си с Турция. Съмнявам се че ще удържим тези отношения, защото 2017-та беше  година на изчакване, на трупане на противоречие, а 2018-та ще бъде година на сблъскване на позиции и с приключването на преговорите за правителство в Германия ще започне разделно време за Европа.


У нас продължава тенденцията на пълзяща концентрация на власт, засилена след парламентарните избори. Десните прозападни партии дори не влязоха  в Народното събрание, а парламентарните се държат предпазливо към всякакви реформи и промяна.  Стабилността е деликатна, защото регионалните дисбаланси са огромни, има много бедни хора и е трудно да сложим знак за равенство между политическа и социална стабилност. ГЕРБ се опитва да концентрира властта си на местно равнище, което е стигнало краен предел и вече започва битка за преразпределение. 


Борис Попиванов не очаква през 2018 да се появи убедителна алтернатива на ГЕРБ. Трябва да се стигне до убедително решение как да функционира българската политика без прякото и незаменимо участие на ГЕРБ и Бойко Борисов. В момента българските партии нямат отговор. Алтернативата трябва да е на цялостния начин, по който работи българската политика. Резултатите от българското европредседателство ще бъдат важни, защото тогава ще стане ясно кои партии печелят от него и кои ще бъдат поставени в изолация. Едва след като изтекат шестте месеца ще можем да видим дали се ражда алтернатива в българската политика. 

Според политолога 2018-та се очаква да бъде годината на Китай.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24