Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без колебания "Точно днес" - край на зимата, пролет е!

Когато зимата и пролетта танцуват заедно, настройваме  ентусиазма  на делничното време според амплитудата на обществените настроения. А те изглеждат привидно по-спокойни  на ръба на  сезона, от който традиционно струи очакване и за  по-позитивен обществено-политически климат.  Аргументи за тази надежда ни дава дневният ред  на  първата изцяло пролетна сряда  от 2018-та година, наситена  с тематични събития и култура.

В Международния ден на хората със синдром на Даун  Музикална фондация Консонанс и Сдружението на родителите на деца, засегнати от болестта организират благотворителен концерт в  Исторически музей – Пловдив с участието на млади виртуози и под патронажа на почетния консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова.  Преди началото му ще зададем въпрос забрави ли държавата своите Слънчеви деца и какво струва на семействата им  фактът? Репортажът е на Антония Попова.

Над 12 млн. лева ще струва ремонтът на Концертна зала, но той няма как да бъде завършен за 2019 година, когато Пловдив ще бъде европейска столица на културата. Обществената поръчка ще бъде обявена до дни, но невъзможността сградата да бъде реконструирана в срок, поставя пред изпитание музикантите и изпълнителите. По темата ще потърсим коментар от Лучано Ди Мартино – артистичен директор на Държавна опера Пловдив.

Приемственост и транфер  на бизнес в регионите по програма Интеррег Европа – темата е поставена във фокуса на двудневния форум в Пловдив, иницииран от Агенция за регионално развитие с бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия и Областна администрация.  По темата чуйте изпълнителния директор на Агенцията Велизар Петров  за проблемите в бизнес трансферите – решаваща фаза в бизнеса и в живота на предприемача.

В минутите за култура след 9 ч. чуйте разказа на Пламен Асенов - автор на рубриката „Великите европейци“  за  Граф Цепелина .

А малко преди 9 ч. ще научите  от джаз примата на българската музикална сцена Камелия Тодорова подробности за нейния нов проект „Красив спомен“, осъществен съвместно с музиканта-пианист  Станислав Арабаджиев.  Събитието е част от пролетния сезон на „Камерна сцена Пловдив“., а концертът  от 19 ч. е в Първо студио на радио Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02