Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно отложиха приемането на бюджета и програмата на "Пловдив 2019"

| обновено на 26.04.18 в 16:51

Приемането на програмата и гласуването на тазгодишния бюджет на фондация "Пловдив 2019" , което трябваше да мине на днешното заседание на Пловдивския общински съвет, бяха отложени. До това решение се стигна след бурни реакции от различните партии срещу липсата на прозрачност за дейността на фондацията. 

Първи думата взе съветникът Божидар Здравков, който напомни за поетото, но нереализирано задължение за даването на тримесечен отчет.  Той призова директора на фондацията Кирил Велчев да не се държи като търговец на семки и фъстъци, а да бъде отговорен и средставата да се изразходват целесъобразно и прозрачно. Велчев присъстваше в залата обаче не отговори на Здравков, нито пък се спря пред медиите да коментира каквото и да било.  Ангел Иванов от БСП обърна внимание на някои от препоръките от отчета на контролния съвет на фондацията. Последваха изказвания в същия дух и от страна на  Десислава Йорданова и Костадин Гаров. 

Фондацията е малко по-анонимна, отколкото трябва да бъде, каза пловдивския кмет Иван Тотев след  отлагането. Той е на мнение, че единството в позициите на отделните групи в местния парламент около казуса "Пловдив 2019" не трябва да успокоява нейния екип. Според Тотев има прозрачност в очите на Брюксел и това е похвално, но липсата на публичност наистина е повод за критика.  Като председател на управителния съвет на "Пловдив 2019" той заяви, че на утрешното заседание на съвета ще обърне внимание на екипа, че трябва да бъдат по-акуратни при изпълнението на поетите задължения. 

По предложение на Слави Георгиев от Патриотичния фронт, подкрепено и от групата на ГЕРБ,  точката за приемане на програмата на "Пловдив 2019" бе отложена за следваща сесия. 

Програмата и бюджетът на фонадцията не могат да приети формално, те трябва да бъдат обяснени. Не можем съвсем протоколно да одобрим нещо, каза ГеоргиевСпоред него в бюджета има много сериозни нередности.  

Прието бе и предложението на Дани Каназирева да се отложи гласуването за приемане на тазгодишния бюджет  на „Пловдив 2019“. По думите й прозрачноста в харченето на парите е сведедна до критичния минимумСигурно 2019-та ще е една прекрасна година за Пловдив, но коцепцията трябва да бъде дългосрочна, посочи Каназирева. 

Иначе, с 32 гласа за, 2 против и 10 въздържали се от гласуване, общинските съветници приеха финансовия отчет и отчета за дейността на фондация "Пловдив 2019" за миналата година.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Президентът: Да си пожелаем и вяра и сили за достойни дела!

"Христос воскресе, скъпи сънародници! Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом!   Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното разбирателство и толерантността в нашето общество".  Това написа във фейсбук президентът Румен Радев.  "На Великден нека си..

обновено на 05.05.24 в 08:35

Христос Воскресе! Православният свят посрещна Празника на Празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово . В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В столицата в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на..

обновено на 05.05.24 в 08:32

Слово на Пловдивския митрополит Николай за Възкресение Христово

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пристигна в Пазарджик,  за да отслужи Великденската служба в катедралния храм "Успение Богородично" по повод най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Митрополитът се обърна към християните с тържествено слово:  “Възлюбени, братя и сестри! Тоя ден Господ е сътворил, за да..

публикувано на 05.05.24 в 08:25

Великденски детски празник в Карлово

Великденски празник за децата организира Община Карлово на площад „20-ти юли“ в града. За децата бе организирано познавателно боядисване на великденски яйца. Показано бе и плъстене на вълна-стара и традиционна българска занаятчийска техника. В детския празник участваха представители на сдружение „Любен Каравелов“ от с. Каравелово, както и..

публикувано на 04.05.24 в 15:47

Днес е Велика събота

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост.  Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни..

обновено на 04.05.24 в 15:45