Дядо Николай критикува решението на Светия синод да не изпраща делегация в Охрид

Пловдивският митрополит Николай остро разкритикува решението на Светия синод да не изпраща свои представители в Охрид за 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

В словото си по повод 24 май, публикувано на сайта на пловдивската митрополия, владиката пише: "През последните месеци много мои епархиоти ме питат какво стана с християнската православна солидарност, какво стана с братската любов?... Питам се и аз как е възможно в продължение на десетки и десетки години православни християни отвъд Деве баир да бъдат третирани като схизматици, техни свещеници да не могат да съслужат със свещениците на другите православни църкви, да се боим от съприкосновението едни с други в благодатната Света Литургия? Не това е била идеята на Светите братя Кирил и Методий, когато са ни давали азбука, на която да разбираме Словото Божие и да се разбираме помежду си. Със сигурност не е била това идеята им!".

Митрополит Николай допълва, че и това изпитание ще бъде преодоляно, "... ако всички се отрекат от гордостта, амбициите и политическите съображения, но призоват на помощ Христовата любов, то тогава Бог без съмнение ще се отзове на нашите молитви и на молитвите на изстрадалия македонски православен народ и ще помогне неговата агония да бъде прекратена".

Дядо Николай специално подчертава, че това е негово лично мнение.

Припомням, че пловдивският митрополит гласува против решението от 14 май, с което Светият Синод реши да не изпраща свои представители в Охрид за отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.Още от категорията

От юни тръгва влак между Пловдив и Одрин

От 1 юни ще се открие жп-връзка между Пловдив и Одрин. На среща между Българските държавни железници и Държавните железници на Република Турция е било договорено откриването на жп-връзка между Пловдив и Одрин да стане от  юни. Това съобщи служител на турските железници, цитиран от местните медии.  По думите му Одрин приема..

публикувано на 22.05.19 в 21:41

Сигнал за бомба в автогара Юг

Сигнал за бомба опразни автогара Юг в Пловдив тази вечер. Веднага след обаждането са взети необходимите мерки. Полицаи са проверили помещенията и взривно устройство не е открито, съобщи пред Радио Пловдив директорът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков. По думите му не се е стигнало до евакуация на хора от автогарата. Това не е първият..

публикувано на 22.05.19 в 21:16

Разкриват 300 работни места във Вагоноремотен завод-Карлово

Вагоноремонтният завод в Карлово вече e собственост на националната германска железопътна компания Deutsche Bahn. Сделката е финализирана, а в плановете на новия собственик влиза възстановяване на производството на товарни вагони и ремонт. З Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обясни, че няколко фактора, са довели до голямата инвестиция..

публикувано на 22.05.19 в 16:38

СИК-овете в областта не са обучени за машинното гласуване

Няма гаранция, че всички представители на СИК в 17–ти Избирателен район Пловдив - област ще са добре обучени за работа с машините за гласуване, каза председателят на Районната комисия Дарина Тодорова.  По думите й от фирмата доставчик и от ЦИК са закъснели с процедурата  и не са се съобразили със спецификата на района -  17 общини, в които 145-те..

публикувано на 22.05.19 в 16:04

"Тракия икономическа зона" ще обучава свои кадри

Това ще се случва в специално изградената база на клъстера по проект на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, съобщи Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".  Той допълни, че приключи изпълнението на проект „ТРАКИА“ /Таргетно Развитие и Актуализация на Клъстерни Информационни Активи/ за оборудване на учебен център за..

публикувано на 22.05.19 в 12:50