БГ Коледа дойде в отделението по неонатология на УМБАЛ "Пловдив"

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пловдив“ получи от „Българската Коледа“ утразвуков апарат за диагностика в детска възраст и неонатология.  Директорът на лечебното заведение доктор Аргир Аргиров подчерта, че той е жизнено необходим за работата на Отделението по неонатология, тъй като с него се проследява състоянието на деца, които имат проблеми с нервната система.

Първо искам да благодаря на „Българската Коледа“, че имахме възможност и тази година нашата болница да се включи в раздаването на тези придобивки. Нашата болница получи ехографски апарат за отделението по неонатология, който е на стойност около 55 000 лева. Той подпомага дейността в самото отделение, когато има нужда да се гледат деца с проблеми в нервната система. Тази апаратура е абсолютно необходима за правилната, точна и навременно поставена диагноза, ако има съмнения и подозрения за някаква аномалия в мозъчна дейност, за да може по най-бързия начин да се вземат адекватни мерки.Това е един огромен жест, с който се подпомагат болниците с жизнено важна за тях апаратура и техника, категоричен е доктор Аргиров.

Дарението от „Българската Коледа“ идва точно навреме, тъй като то заменя амортизирания апарат, с който до този момент е работила отделението по неонатология, обясни доктор Аргир Аргиров.

Решението да кандидатстваме за този апарат беше взето, тъй като наличния е доста остарял и е със занижени показатели. Безкрайно сме благодарни на „Българската Коледа“ и на всички дарители за предоставения нов апарат. Колегите от Отделението по неонатология ще преценяват кои деца ще бъдат преглеждани чрез него, обясни директорът на университетската болница, който уточни, че през в отделението годишно се раждат около 1500 деца.

От ръководството на лечебното заведение са категорични, че болницата ще кандидатства с проект и следващата година.

Твърдо сме решили да кандидатстваме, защото не само отделението по неонатология, но и детското отделение има нужда от обновяване на апаратурата, подчерта доктор Аргиров.

Той е убеден, че „Българската Коледа“ е една инициатива, която е необходима не само за болниците, но и за цялото общество.

Българската Коледа изиграва и друга положителна роля, а именно – възпитава хората към доброта, да се събуди тяхното чувство за помощ и състрадание, категоричен е той. 


Галерия

Още от категорията
Серафимовата къща в Свежен

Свежен ревностно пази родовата си памет

Вече сме готови да започнем реставрацията на родната къща на полковник Владимир Серафимов в село Свежен.  Това обяви пред Радио Пловдив кметът на средногорското село Христо Енков  след като днес официално беше даден старт на поредица от реставрационни дейности. Те са финансирани с целева субсидия от 820 000 лева, отпусната от..

публикувано на 23.04.19 в 16:32

Оценка "среден" на държавата за грижата ѝ към децата

За 2019 г. средния успех на държавата в грижата за децата в бележника на „Национална мрежа за децата“ е „среден“ 3,31, заяви Ганчо Илиев от сдружение „Свят без граници“. По думите му, това е най-високият отбелязан успех от всичките 8 години, откакто сдружението поставя оценките.   През 2012 г. при стартиране на инициативата успехът е..

публикувано на 23.04.19 в 10:24

БСП не може да разчупи статуквото

Големи изненади на предстоящите избори за Европейски парламент у нас едва ли ще има. Основните партии на този етап са фокусирани върху собствените си проблеми. В подготвителната фаза на кампанията на практика няма  европейски теми. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иво Инджов, политолог и университетски преподавател. Европейските избори..

публикувано на 23.04.19 в 09:57

Александър Йорданов представя "Патриотични уроци"

Пловдивска премиера на новата книга на  доц. д-р Александър Йорданов „Патриотични уроци“ ще се състои  в Регионалния  исторически музей на площад „Съединение“. В дискусията по време на представянето й заедно с автора й ще участват политологът Момчил Дойчев, журналистът Стайко Стоянов и актрисата Валерия Кардашевска.  Сред пропуснатите от..

публикувано на 23.04.19 в 06:49

Искаме ли наши плодове и зеленчуци или ще внасяме?

Целенасочена ли е липсата на стратегии и политики в селското стопанство, както твърдят протестиращи от 13 браншови организации? Доказателство ли е намаляването с 300 % на площите с плодове и зеленчуци у нас само за последните три години?  Кой допуска по магазините да няма български плодове и зеленчуци? Трябва ли да се „хоспитализира“ българското..

обновено на 22.04.19 в 16:43