Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БГ Коледа дойде в отделението по неонатология на УМБАЛ "Пловдив"

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пловдив“ получи от „Българската Коледа“ утразвуков апарат за диагностика в детска възраст и неонатология.  Директорът на лечебното заведение доктор Аргир Аргиров подчерта, че той е жизнено необходим за работата на Отделението по неонатология, тъй като с него се проследява състоянието на деца, които имат проблеми с нервната система.

Първо искам да благодаря на „Българската Коледа“, че имахме възможност и тази година нашата болница да се включи в раздаването на тези придобивки. Нашата болница получи ехографски апарат за отделението по неонатология, който е на стойност около 55 000 лева. Той подпомага дейността в самото отделение, когато има нужда да се гледат деца с проблеми в нервната система. Тази апаратура е абсолютно необходима за правилната, точна и навременно поставена диагноза, ако има съмнения и подозрения за някаква аномалия в мозъчна дейност, за да може по най-бързия начин да се вземат адекватни мерки.Това е един огромен жест, с който се подпомагат болниците с жизнено важна за тях апаратура и техника, категоричен е доктор Аргиров.

Дарението от „Българската Коледа“ идва точно навреме, тъй като то заменя амортизирания апарат, с който до този момент е работила отделението по неонатология, обясни доктор Аргир Аргиров.

Решението да кандидатстваме за този апарат беше взето, тъй като наличния е доста остарял и е със занижени показатели. Безкрайно сме благодарни на „Българската Коледа“ и на всички дарители за предоставения нов апарат. Колегите от Отделението по неонатология ще преценяват кои деца ще бъдат преглеждани чрез него, обясни директорът на университетската болница, който уточни, че през в отделението годишно се раждат около 1500 деца.

От ръководството на лечебното заведение са категорични, че болницата ще кандидатства с проект и следващата година.

Твърдо сме решили да кандидатстваме, защото не само отделението по неонатология, но и детското отделение има нужда от обновяване на апаратурата, подчерта доктор Аргиров.

Той е убеден, че „Българската Коледа“ е една инициатива, която е необходима не само за болниците, но и за цялото общество.

Българската Коледа изиграва и друга положителна роля, а именно – възпитава хората към доброта, да се събуди тяхното чувство за помощ и състрадание, категоричен е той. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19

ИТН ще внесе разума в 50-я парламент

"В листите за предстоящите избори са колеги, с които сме работили от началото ни като създаване на политическа формация ИТН, като отдавна сме се очистили от хора, които искаха да използват платформата ни за други цели. Абсолютно обединени сме като отбор и устремени към много добрите резултати, които ще постигнем със сигурност в Пловдив на 9 юни." Това..

публикувано на 07.05.24 в 10:02

Следобед ще бъдат обявени водачите на листите на ПП-ДБ

Преговорите в коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) приключиха успешно и днес в 15.00 ч. ще регистрираме листата си в РИК. Това съобщи в предаването „Точно днес“ доскорошният депутат Йордан Иванов, който е кандидат за нов мандат от Пловдивска област. Бившият областен управител отказа повече подробности за..

обновено на 07.05.24 в 09:56
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04