Крачката от потенциален до действащ терорист е малка

Руслан Трад, журналист и анализатор коментира случая с 16 годишното момче, което се оказа във връзка с Ислямска държава.

Той посочи, че още в самото начало е реагирал скептично, защото има разминаване с възможностите, какво представлява този случай. След това фактите сочат, че няколко пъти се сменя реалната версия. За съжаление коментарите в публичното пространство, не помагат за разбиране на цялата ситуация.  

Вече имаме много версии, намеса на чужди служби, които са били пуснали сигнал към нашите служби.Подозирам, че голяма част от информацията е потънала. Това е лош сигнал. Момчето и семейството му трябва да бъдат оставени на мира. Ако наистина информацията е вярна, това момче е попаднало под влияние на радикална пропаганда.

Според Руслан Трад, този случай не трабва да остава в сянката на всякакви спекулации. Властите трябава да свикнат, че трабва да говорят, и да имат стратегия за подобни случаи. Франция, Белгия и други държави имат подобни проблеми. При нас този тип проблеми са игнорирани, защото считаме, че  сме имунизирани.

Ислямска държава е много активна в момента. Тя не е загубила своята видимост, а своите територии. Това са различни неща. Важно е, че през април месец, когато групировката публикува второто си видео с нейния лидер, имаше важен момент. Те ориентират своята активност в посока Турция и Балканите. Аз и мои колеги казахме, че Балканите са проблемен район. Нашето правителство трябва да има адекватна политика и законодателство.  Сега покрай този случай ще създадат антитерористични центрове. Това е прибързана реакция, която трябва да бъде по-добре изпълнена. Крачката от потенциален терорист към терорист е много малка. Въпросът е, че средата, която е благоприятствала това, продължава да съществува.

Интервюто с журналиста Руслан Трад е в звуковия файл.

Още от категорията

Нови колектори ще предотвратят наводненията в Пловдив

Пловдив се наводнява при всеки по-обилен дъжд, а хората газят вода до коляно по улици и тротоари? Грешка на строители и проектанти, презастрояване или немарливост е причината за потоците, които текат по градските улици? Интервю с инж. Ангел Марков от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. През последните 25-30 години има..

публикувано на 26.06.19 в 16:32

До 42° в Пловдив в началото на юли, после захлаждане

В началото на юли у нас се очакват температури от порядъка на 39, а в Пловдив 41 - 42 градуса .  След това ще има захлаждане . Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите. Нормални горещи дни. Валежният период със захлаждане е от 4 до 10 юли. Засега не се очакват някакви екстремни валежи...

обновено на 26.06.19 в 16:24

Новият център за безопасност скъсява реакцията след ПТП

С правителствено постановление се създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките за ограничаване на катастрофите до 2020 г. В структурата на Центъра влизат служители на  „Национална полиция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Изпълнителна агенция..

обновено на 26.06.19 в 16:18

Доброволци ни помагат в борбата против наркотиците

Днес отбелязваме Международния ден против наркотиците. Младите казват „Не на наркотиците“. За кампанията „Не прави това, за което ще съжаляваш утре“ коментира психологът Даниела Димитрова от Общински съвет по наркотични вещества  Превантивно – информационен център. Целта е да докажем, че превенцията за употребата на наркотици е..

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Науката непрекъснато ни изненадва с новости

Интересът към българските земи в Античността непрекъснато нараства. Нарастват обаче и усилията да се спекулира с тях и да се фалшифицират исторически събития и факти, заяви тракологът от БАН проф. Ваня Лозанова. Винаги има и опити за самоизява и желание на  научните форуми по темата да се заяви нещо, което шокира аудиторията, въпреки че не..

публикувано на 26.06.19 в 11:56