Крачката от потенциален до действащ терорист е малка

Руслан Трад, журналист и анализатор коментира случая с 16 годишното момче, което се оказа във връзка с Ислямска държава.

Той посочи, че още в самото начало е реагирал скептично, защото има разминаване с възможностите, какво представлява този случай. След това фактите сочат, че няколко пъти се сменя реалната версия. За съжаление коментарите в публичното пространство, не помагат за разбиране на цялата ситуация.  

Вече имаме много версии, намеса на чужди служби, които са били пуснали сигнал към нашите служби.Подозирам, че голяма част от информацията е потънала. Това е лош сигнал. Момчето и семейството му трябва да бъдат оставени на мира. Ако наистина информацията е вярна, това момче е попаднало под влияние на радикална пропаганда.

Според Руслан Трад, този случай не трабва да остава в сянката на всякакви спекулации. Властите трябава да свикнат, че трабва да говорят, и да имат стратегия за подобни случаи. Франция, Белгия и други държави имат подобни проблеми. При нас този тип проблеми са игнорирани, защото считаме, че  сме имунизирани.

Ислямска държава е много активна в момента. Тя не е загубила своята видимост, а своите територии. Това са различни неща. Важно е, че през април месец, когато групировката публикува второто си видео с нейния лидер, имаше важен момент. Те ориентират своята активност в посока Турция и Балканите. Аз и мои колеги казахме, че Балканите са проблемен район. Нашето правителство трябва да има адекватна политика и законодателство.  Сега покрай този случай ще създадат антитерористични центрове. Това е прибързана реакция, която трябва да бъде по-добре изпълнена. Крачката от потенциален терорист към терорист е много малка. Въпросът е, че средата, която е благоприятствала това, продължава да съществува.

Интервюто с журналиста Руслан Трад е в звуковия файл.

Още от категорията

Нов референдум, а не Лондон да губи времето на всички останали

Трудността да се постигне споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз произлиза от факта, че продължава да има паритет между тези, които искат напускане на съюза, и тези, които искат оставане. Това коментира пред Радио Пловдив директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика  Весела Чернева .  По..

публикувано на 21.10.19 в 16:22
проф. Атанас Тасев

България ще купува по-евтин газ след 2022 година

Трансбалканският газопровод разполага с връзки със съседните страни, които могат да работят в реверсивен режим. Освен това вече направихме реконструкция на нашите газокомпресорни мощности. Така че ние винаги можем да използваме, виртуално или реално, в реверс връзката си с Гърция. Също така можем да използваме и съществуващата връзка на..

публикувано на 21.10.19 в 16:04

Липсва добрата политическа програма за местния вот

Дочакахме изборната седмица, след която ни очаква следващият понеделник, когато ще разберем, чии надежда се оправдаха и чии – разбиха, или всички отново ще бъдат победители?  В този понеделник „Точно днес“ - разговор за последни предизборни прогнози и анализи, с политолога и философ, преподавател в СУ Страхил Делийски . Той каза, че според него..

обновено на 21.10.19 в 10:16

Владиката Николай освети новата църква в гр. Септември

Пловдивският митрополит Николай освети новата православна църква в гр. Септември.  „Свети цар Борис-Михаил“ е вторият православен храм в града и се строи повече от 20 години със средства от Дирекцията по вероизповеданията, Пловдивската митрополия, община Септември и частни дарители.  Въпреки че вече е осветена, църквата все още не е..

обновено на 21.10.19 в 09:54

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54