Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" и в средата на юли - мечтите - непостижими и сбъднати

След призива на лидера на ГЕРБ за отваряне на партията, след преврата при Обединените патриоти и кризата с кворума за поправките в ИК и отпадане на машинното гласуване, след  почти финализираните  преговори за  покупката на изтребителите Ф16 и горчивото отрезвяване, заради предпочитанията  на гарманския автомобилен концерн да строи завод  в южната ни съседка, вместо  у нас, въпросите за  състоянието, мястото и ролята на страната ни като политическо здраве и геостратегически партньор, ще зададем на политическия анализатор и президентски съветник Калоян Методиев.

Обяснимият  интерес към Голямата епископска базилика на стойност 16 млн лв, която очакваме да отвори врати през есента, добавя непрекъснато въпроси, свързани с експонирането на мозайките, визията на съоръжението и присъствието на Епископската базилика в градската среда и на културната карта на Европа като уникален артефакт.  С проектанта  арх. Николай Трайков  - интервю на Живка Танчева.

За популяризирането на уникалния български принос към разнообразието на европейската култура чрез делото на създателите на славянската писменост и покровители на Европа – Кирил и Методий – чуйте Илияна Нанчева  - ръководител на проекта, който свързва  българчета от пет държави във виртуални работилници и изложби. Първата от тях се открива в Пловдив  в Балабановата къща в Стария град в рамките на програмата на Пловдив – 2019. Интервюто е на Нели Бистрашка.

В програма „Точно днес“ чуйте още защо младата актриса Неда Спасова стана едно от лицата, подкрепили националната социална национална кампания „#стигамрънка“, призоваваща младите хора в България да действат, за да преследват мечтите си. Инициатори са организаторите на изложението Career Show 2019,  насочено към квалифицирани кадри в България.

В минутите за култура след 9.00 –  преди концерта на  нашумялата джаз певица Лиз Райт  с оркестъра на Опера Пловдив на Античния театър във вторник, чуйте диригента Константин Добройков за  специалния съвместен проект в рамките на  „Opera Open“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Хляб и култура „Ден след ден“

Пазарът, производителят или регионът определят цените на продуктите у нас преди Великден? Що е то бутиков козунак с цена от 200 лв. за килограм? Подвеждащи ли са обещанията за изключително качество на невероятни цени? Ще се намери ли политическа сила, която предизборно или следизборно да качи цената на хляба с 30%, отменяйки нулевото ДДС върху..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Вход свободен"- в очакване на празниците

Времето ни тормози с непрекъснати метаморфози, но това е повече от характерно за четвъртия месец от календара. Без промяна е само все по-настъпващото предчуствие за идващи празници и предвеликденско оживление. В тон с преобладаващото настроение  е и днешното издание на "Вход свободен"!  С бенд- лидера на фюжън формацията "Цинга манга фънк"- Кирил..

публикувано на 26.04.24 в 09:45

Уроци за бъдещето "Точно днес"

В опит да прозрем  и да изберем храна, управляващи и обществено поведение в петък сутрин поканахме за разговор: - социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за движенията на политическите лидери, авторитетът на институциите и пазарът на идеи, доколкото ги има, преди старта на пореден изборен цикъл - професорът от УХТ Десислав Балев за деня на..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Хора и улици в "Ден след ден"

За хората и това, което те виждат, чуват и коментират не само по улиците, но и на път към работа или вкъщи ще говорим в следобедната програма на Радио Пловдив.  "Ден след ден" започва с погледа на социолога Мира Радева за това, което се случва сега на политическата сцена у нас преди изборите и онова, което може да ни отведе по нови пътища или да ни..

публикувано на 25.04.24 в 14:55