Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Звукът на киното" идва с "Широко затворени очи"

| обновено на 08.11.19 в 14:03

Тази събота ви предлагаме музиката от филма на Стенли Кубрик „Широко затворени очи“.  Саундтракът е работа на композиторите Джоселин Пук и Дьорд Лигети. 

Лентата от 1999 година впечатлява не само с участието на  звездната двойка Том Круз и Никол Кидман, а и с факта, че това необикновено произведение е поредният шедьовър на великия режисьор. Добре е, че българският зрител успя да види пълната и нецензурирана версия на екранизираната новела на Артур Шнитцел "Просъници". 

"Широко затворени очи" е определян като приказен филм за раздялата с нереална еротична фабула за илюзията на моногамията… Но всъщност „Широко затворени очи” може да бъде тълкуван и по много други начини. Зависи от отправната точка. 

Филмът е сериозен опит за проникване в сферата на подсъзнателните инстинкти, отключени случайно. Материята на неразгаданото привлича и зрителите, на които се предлага увлекателно пътешествие из лабиринта на объркани страсти и чувства. Майсторската режисура на Стенли Кубрик увенчава многогодишната му кариера с произведение, за което още дълга ще се говори и спори. Всъщност тъкмо това е най-сериозното качество на този филм провокация.

„Широко затворени очи” е изключително богат на идеи и дълбок на смисъл – част от темите, които засяга, са свързани с нагона, изцяло движен от съзнанието ни, със сексуалните фантазии, отчуждението и маските, които носим, и с дехуманизирането на обществото и на отделния индивид в частност. Наравно с това, той е съвършен във всяко техническо отношение и напълно оправдава славата на Кубрик като абсолютен перфекционист.

Сюжет:

Уилям и Алис Харфорд са богата семейна двойка. Всеки от тях преуспява в своята професия: той е лекар, а тя - галеристка. На официално парти Уилям оказва помощ на красиво момиче, злоупотребило с наркотици, а Алис е привлечена от съблазнителен непознат. Въпреки че всеки от тях е склонен да се отдаде на инстинктите си, Уилям и Алис предпочитат да не подклаждат страстта си към изневяра. Но така или иначе, възбуждащата се искра на еротичното изкушение от други партньори ги оплита в тайнството на неразгаданата им емоционалност...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Хляб и култура „Ден след ден“

Пазарът, производителят или регионът определят цените на продуктите у нас преди Великден? Що е то бутиков козунак с цена от 200 лв. за килограм? Подвеждащи ли са обещанията за изключително качество на невероятни цени? Ще се намери ли политическа сила, която предизборно или следизборно да качи цената на хляба с 30%, отменяйки нулевото ДДС върху..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Вход свободен"- в очакване на празниците

Времето ни тормози с непрекъснати метаморфози, но това е повече от характерно за четвъртия месец от календара. Без промяна е само все по-настъпващото предчуствие за идващи празници и предвеликденско оживление. В тон с преобладаващото настроение  е и днешното издание на "Вход свободен"!  С бенд- лидера на фюжън формацията "Цинга манга фънк"- Кирил..

публикувано на 26.04.24 в 09:45

Уроци за бъдещето "Точно днес"

В опит да прозрем  и да изберем храна, управляващи и обществено поведение в петък сутрин поканахме за разговор: - социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за движенията на политическите лидери, авторитетът на институциите и пазарът на идеи, доколкото ги има, преди старта на пореден изборен цикъл - професорът от УХТ Десислав Балев за деня на..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Хора и улици в "Ден след ден"

За хората и това, което те виждат, чуват и коментират не само по улиците, но и на път към работа или вкъщи ще говорим в следобедната програма на Радио Пловдив.  "Ден след ден" започва с погледа на социолога Мира Радева за това, което се случва сега на политическата сцена у нас преди изборите и онова, което може да ни отведе по нови пътища или да ни..

публикувано на 25.04.24 в 14:55

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

Днес ще усмихнем денят Ви със забавни рубрики, покани за събития и любопитни факти!  Заедно с директора на ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян" - Пловдив, Симон Тютелян,ще Ви поканим на Ден на отворените врати,  който ще бъде отбелязан с разнообразна програма на 30-април. Събитието е под надслов "Нашият чуден свят" и за него ще научим повече минути след..

публикувано на 25.04.24 в 09:30