Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летящи и фал стартове "Ден след ден"

Президентът Румен Радев върна избора на следващия главен прокурор "на поправителен" във Висшия съдебен съвет. Сценариите оттук – нататък са ясно разписани в Конституцията. Независимо от липсата на срокове във времето, правомощията и процедурите, които следват, водят до едно - Гешев най-вероятно просто ще бъде преизбран. Освен ако той сам не се оттегли от процедурата, но едва ли?

Защо се вторачваме в личността, а не в законовата уредба, дала възможност за налагане на една кандидатура без алтернатива? Ще дръзне ли някой да побутне нормативните разпоредби? Минава ли този сценарий през политическа криза? За следствията и причините ще е разговорът ни с юриста и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в Софийския университет.

От средата на 2020 г. битовите потребители преминават към свободния пазар на ток, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. А Европейската комисия постави пазарния принцип като условие, за да удължи живота на въглищните централи у нас до 2025 година. След това, според новите правила на Брюксел за чиста енергия, те ще бъдат затворени.

Защо България не направи необходимото, за да защити нашите ТЕЦ-ове, които произвеждат 40% от електричеството в страната? Какво ще се случи с българската енергетика след 2025 година? При какви цени ще купуваме ток, след като ще плащаме огромни пари за квоти? Темата ще коментираме с Божидар Митев, председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ.

И още:

Тържествена клетва да служат на избирателите си и да работят за техния просперитет дадоха новият стар кмет на община „Марица“ Димитър Иванов, кметовете на 19-те кметства и 29 общински  съветници. Те за трети път преизбраха на поста председател Гергана Трендафилова от ГЕРБ. А кметът Иванов набеляза като една от най – важните и спешни задачи провеждането на местен референдум, така че община „Марица“ да не се влее в община Пловдив. Тържествената първа сесия в община „Марица“ обобщава в репортажа си Веселина Пеева.

В Смолян Венера Аръчкова от ГЕРБ сменя работното си място – от кабинета на заместник-кмет се мести в този на председател на Общинския съвет в града.

Сладка ли е победата когато си единствен кандидат за поста? Защо другите политически групи в местния парламент не излъчиха сови кандидати? Какъв знак е фактът, че финансист застава начело на съветниците в Смолян? Отговорите очакваме от новоизбрания председател Венера Аръчкова.

Ще ви срещнем и с младата майка Елена Куцева, един от инициаторите на гражданската подписка, която алармира институциите за лош път. Потърпевши от неразчистения и рисков път са жителите на селлата Розово и Равногор в община Брацигово. Над 300 са подписалите се в жалбата, паралелно он лайн петиция върви и в социалните мрежи.

Започваме след новините в 15 и ще сме заедно до 17 часа в днешния петък.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Хляб и култура „Ден след ден“

Пазарът, производителят или регионът определят цените на продуктите у нас преди Великден? Що е то бутиков козунак с цена от 200 лв. за килограм? Подвеждащи ли са обещанията за изключително качество на невероятни цени? Ще се намери ли политическа сила, която предизборно или следизборно да качи цената на хляба с 30%, отменяйки нулевото ДДС върху..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Вход свободен"- в очакване на празниците

Времето ни тормози с непрекъснати метаморфози, но това е повече от характерно за четвъртия месец от календара. Без промяна е само все по-настъпващото предчуствие за идващи празници и предвеликденско оживление. В тон с преобладаващото настроение  е и днешното издание на "Вход свободен"!  С бенд- лидера на фюжън формацията "Цинга манга фънк"- Кирил..

публикувано на 26.04.24 в 09:45

Уроци за бъдещето "Точно днес"

В опит да прозрем  и да изберем храна, управляващи и обществено поведение в петък сутрин поканахме за разговор: - социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова за движенията на политическите лидери, авторитетът на институциите и пазарът на идеи, доколкото ги има, преди старта на пореден изборен цикъл - професорът от УХТ Десислав Балев за деня на..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Хора и улици в "Ден след ден"

За хората и това, което те виждат, чуват и коментират не само по улиците, но и на път към работа или вкъщи ще говорим в следобедната програма на Радио Пловдив.  "Ден след ден" започва с погледа на социолога Мира Радева за това, което се случва сега на политическата сцена у нас преди изборите и онова, което може да ни отведе по нови пътища или да ни..

публикувано на 25.04.24 в 14:55