Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Университета по хранителни технологии, избраха нов Студентски съвет

Напрежение беляза избора на нов председател на Студентския съвет в Университета по хранителни технологии (УХТ). На място пристигнаха полицейски патрули, но до сблъсъци не се стигна. 

Над 50 студенти от Университета по хранителни технологии не са допуснати да присъстват до общото събрание, съобщи досегашният председателят на Студентския съвет Пламен Петров и определи организаторите на свиканото днес общо събрание като нелигитимна организация. По думите му срещата е организирана от Съюза на студентите в хранителната индустрия и туризма (ССХИТ). 

Всеки редовен студент има достъп до събранието. Има списък на делегатите и гостите и в протоколите трябва да се впишат три имена и подпис, съобщи докторантът Десислава Пирчева, представител на ССХИТ. Тя обясни, че на днешното общо събрание на студентите и докторантите са определени новите членове на Студентския съвет. То е свикано с подписка сред студентите, която определя като нелигитимно ръководството на досегашния Студентски съвет.

От ръководството на УХТ изразиха официална позиция по казуса: В нея се посочва, че събранието е легитимно, с необходимия кворум и под наблюдението на представители на Националното представителство на студентските съвети.

Изразяваме надежда, че това е първата крачка към възстановяване на нормалния диалог със законно избраните представители на студентската общност в университета. Ръководството на УХТ изразява категоричното си несъгласие с действията на група преподаватели и студенти. Със своите провокации те създадоха ненормална обстановка за регистрацията на делегатите, проверката на техните мандати и нормалния старт на Общото събрание. Подобно поведение руши академичността и устоите на студентското самоуправление в университета.

За нов председател на Студентския съвет бе избран третокурсникът Любомир Стефанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Драмата приключи - Венцеслав Караджов се предаде

Приключи драмата с барикадиралия се в дома си бивш полицай Венцеслав Караджов, който снощи се заключи в дома си в Пловдив.  По информация от пловдивската полиция,  малко преди 6 ч. тази сутрин Караджов е склонил да се предаде без съпротива и така инцидентът е завършил без пострадали.   Той не е бил въоръжен, в дома му не са открити и взривни..

обновено на 17.05.24 в 07:20

Ден на спорта в Пловдивския университет

За четвърта поредна година Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ организира Ден на спорта. Тържественото му откриване ще се състои от 11:00 часа пред Спортната зала на висшето училище.  Богатата програма включва турнири по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса, крос, демонстративни, щафетни и забавни игри и др. От..

публикувано на 17.05.24 в 07:02

Матурите започнаха - изтеглиха вариант №15 по БЕЛ

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва  в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. В Пловдив и областта той  ще се проведе в 386..

публикувано на 17.05.24 в 06:54

Венцеслав Караджов се барикадира в дома си

Осъденият за убийство бивш полицай Венцеслав Караджов се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова...

публикувано на 16.05.24 в 22:31

Променят разписанията на първите и последните автобуси в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив прие актуализацията на разписанията на част от автобусните линии.  В предложението се премахват първите и последни курсове на някои от тях заради недостига на шофьори и отпадналата необходимост от прекалено ранни и късни автобуси.  В някои от случаите пък се добавят курсове. Предложението беше прието с 24 гласа..

обновено на 16.05.24 в 17:06