Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вода и пролет "Ден след ден"

Водата е в основата на живота на Земята и качеството на живота ни пряко зависи от нейното качество. Като стратегически ресурс водата може да създаде мир или да предизвика конфликт. „Вода за мир“ е мотото на днешния Световен ден на водата.

За жалост, водата е търговски продукт, чиято цена се плаща от потребителите.

У нас водата все поскъпва, на места драстично. Има и парадокс - в обезлюдяващите се райони, където хората имат най-ниски доходи, плащат най-скъпа вода. Кризата с водата и вдигането на цената ще коментираме с Георги Владов, зам.-председател на Българска асоциация по водите.

За транспортната бедност в България ще говорим с Даниел Попов, експерт по транспорта и част от екипа на сдружението „За Земята“. Доклад на сдружението сочи, че над 2,1 млн. от българите (над 31%)са в риск от транспортна бедност, а проблемът е особено остър в селските райони и при хората, които пътуват дълго в градовете. В разговора ще питаме експерта какви са решенията и заложени ли са те в Националния план за възстановяване и устойчивост.

И за още една бедност – енергийната, ще стане дума в днешната програма „Ден след ден“. Отпадането на регулираните цени от 1 юли ще доведе до поскъпване на тока за бита с 20%, предупредиха експерти и синдикалисти. Същевременно, дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в момента е 1 милиард лева. След продължили часове остри спорове парламентът задължи финансовия министър Асен Василев да върне 1 млрд. лв. в енергетиката. Хаоса в енергийната ни система и колапса в енергийната ни сигурност ще коментираме с енергийния експерт и бивш депутат Димитър Иванов.

От Пловдив, по традиция на 22 март, стотици рокери потеглиха в пролетно мотошествие до Бачковския манастир. Включиха се мотористи от цяла Южна България и за 33-ти път откриха сезона. Стоян Терзиев събра в репортаж днешната проява на рокерското братство.

Слушайте програма "Ден след ден" и в днешния петък от 15 до 17 часа. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 14 май "Точно днес"

Вторник сутрин с темите от деня и коментари на важните събития, които следим.  -Какви са инвестициите в региона на едни от най-големите търговски компании в страната, колко работни места осигуряват, какви са бъдещите им планове за развитие в тази част на страната - отговор на този въпрос ще даде изследването  „Роля и социално-икономически принос на..

публикувано на 13.05.24 в 14:27

За транспортни неволи и памет говорим в "Ден след ден"

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива катастрофи?..

публикувано на 13.05.24 в 14:45

Успешен старт на седмицата с "Вход свободен"

В първия ден от работната седмица Ви пожелаваме тя да бъдеуспешна във всяко начинание и Ви каним да споделите следобедът си с нас! Интересните гости, значимите събития, хубавата музика са естествено наша грижа, с Вас може да се чуем на 032 632 400, за да поздравите любими хора или да споделите, това което Ви е на сърце!  Като начало ще Ви отведем в..

публикувано на 13.05.24 в 09:21

"Точно днес" по пистата на делника

Черно на бяло имаме точно четири седмици до изборите две в едно. На 9 юни ще гласуваме за български парламент и за евродепутати. За кампанията, за технологията на изборите в подготовка и провеждане, ще говорим със Стоил Цицелков, от Обединението за честни избори и член на Обществения съвет на ЦИК. Европейската седмица на общественото здраве и акцентите..

публикувано на 12.05.24 в 14:05

Клуб "Неделя" на музикална вълна

Днес в предаването сме изцяло на музикална вълна. Първият ни събеседник е един невероятен пловдивски музикант, който е заслужно уважаван от всички познавачи в бранша! За нас  огромно удоволствие да ви представим виртуозния китарист Кръстьо Пънев- Къната- единственият българин , който е имал честта на чужда сцена да подгрява легендарните "Дийп Пърпъл"...

публикувано на 12.05.24 в 12:10