Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минало и настояще "Точно днес" на 18 април

| обновено на 17.04.24 в 16:57

Четвъртък сутрин с коментарите на важните теми и събитията с днешна дата и пловдивски адрес. До 9.30 часа  гости и акценти в предаването:

Политически страсти и нови казуси, преди същинската предизборна битка, поставят на изпитание първите мъже в държавата ни. Каква ще е развръзката и колко още изненади ни чакат до финала на политическата пиеса - анализ на политолога Ружа Смилова.

В Международния ден за опазване на паметниците на културата, който отбелязваме днес, в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от  "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол".  Събитието е част от програмата на Общински институт "Старинен Пловдив“, с която отбелязва 55 години от създаването си, а наш събеседник ще е директорът на институцията Елена Кантарева-Дечева. 

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.

Как учени от България и Германия разчетоха генома на защитеното растение Родопски силивряк , а резултатите ще бъдат в помощ за учените от целия свят, които работят в областта на растителната биология. Разговор с Д-р Никола Стайков, изследовател в отдел Молекулярна физиология на стреса при растенията в Център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив.

В минутите за култура гостуваме на галерия "Възраждане" - Веселина Пеева ни среща с Яна Любенова, която представя експозицята си "Полет над света".

В "Добро утро, ден!" продължава срещата ни с галеристката Антония Димитрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Политика, екология, измами "Ден след ден"

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти с национално и регионално значение, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства от българския бюджет и от ЕС. Това е едната гледна точка към..

публикувано на 30.04.24 в 14:53

Активно и празнично във „Вход свободен“

На Велики вторник, очаквайте рубриките ни „На кино“ и „Предразсъдъци и следразсъдъци“. С Тихомира Иванова говорим за една великденска работилничка, на 4-и май в село Храбрино, както и за кампанията „Аз съм куче“, която стартира от първи май.  Румяна Киризиева, от БГ „Бъди активен“, ни разказва за резултатите от първата международна конференция..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Изпращаме април "Точно днес" на 30

Споделяме утрото на последния априлски ден и до 9.30 говорим за история, изборни нагласи, европейски и национални политики.  Лидия Йорданова,  управител на агенция "Екзакта ще ни представи последните социологически нагласи и резултати от проучване. Ще коментираме и политическата ситуация и продължаващата престрелка между основните политически играчи...

обновено на 29.04.24 в 17:00

"Ден след ден" на прага на "нещо ново, нещо старо"

Приблизително 6 седмици преди вота 2 в 1 в България има ли интерес към изборите за европейски парламент или поредният предсрочен вот за народни представители ще го „затъмни“ и измести? Защо са важни европейските избори за българите? Темата ще коментираме с Юлиана Николова , директор на портал „Европа“. Защо инфлацията у нас е по-висока от..

публикувано на 29.04.24 в 14:45

"Вход свободен" в началото на Страстната седмица

По принцип  понеделник никога не се възприема за хубав ден от работещите хора, но по време на Страстната седмица, послучай христовото възкресение, всички делници придобиват качеството "велик". Днес е такъв ден. Нека го приемем подобаващо и му се радваме като начало на идващия празник. Днес в предаването ще бъдем, както винаги, посветени на вашето добро..

публикувано на 29.04.24 в 09:00