Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ за биоразнообразието и туризма

Снимка: Яница Марова

В утрото на 22 май поставяме акцент върху пациентите с автоимунни заболявания, минаваме през биоразнообразието в Родопите и цените на туристическите услуги в община Асеновград, за да стигнем до изложба рисунки на български художник, който повече от 20 години живее в САЩ и има собствена галерия. Ето и темите и събеседниците:

Точно на 22 май отбелязваме международния ден за биологично разнообразие. За животните и растенията, които се срещат в Родопите, за изчезващите видове и опазването им, както и как влияят климатичните промени върху биоразнообразието говорим със Стефан Аврамов, експерт във фондация „По-диви Родопи“.

А в Асеновград готвят почти двойно увеличение на цените за посещение на туристическите обекти. Подробностите по темата от разговора на Даниела Добрева с Димитър Кирков, директор на ОП „Туризъм“ в Асеновград.

И още нова информационна телефонна линията помага на пациентите с автоимунни заболявания. За нея ни разказва Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания.

В минутите за култура ви водим на изложба рисунки в галерия Савов. Творбите са на художника Веселин Куртев, който дълги години живее зад океана.

В рубриката „Великите европейци“ тази седмица Пламен Асенов ни пренася в света на Карл Фридрих Цайс - германски инженер-механик и оптик.

А в "Добро утро, Ден"  продължаваме с третата част от разговора  с поетесата Елена Диварова, която гостува в рубриката тази седмица.

Започваме след новините в 6 и сме до 9:30.

Слушайте ни! 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Хора, проекти, наука "Ден след ден"

Необходимо е в България да се натрупа критично мнозинство от хора, които да настояват за сериозен преглед на демографската тема и за вземане на действени и ефективни мерки. Едва след това политиците и управляващите ще бъдат принудени да действат. Така смята доц. Николай Цеков , специалист по регионална демография в Института за изследване на..

публикувано на 03.06.24 в 14:59

Усмихнат старт на седмицата с "Вход свободен"

Посрещаме юни с усмивка и Ви каним да споделите следобедът си с нас! Хубавата музика, любопитните новини и доброто настроение са наша грижа. Можем да се чуем и на 032632400 :) По традиция в понеделник беседваме по женски с колегите Дарина Иванова и Дора Башакова в редовната ни рубрика "Орисници". Говорим и със Светлана Димова - председател на Българска..

публикувано на 03.06.24 в 09:30

Обратното броене на седмицата започва - "Точно днес"

Времето ни разтвори в лятната си аура, но място за летаргия няма. Седмицата ще бъде динамична, не само заради, климата и прогнозите, но и заради очакването в неделя България да вземе  решение за  себе си и за Европа в месеците напред.  Посоките са това очакване са многопластови и доколкото ние сме във времето, но заедно с това задаваме  и посоката му,..

публикувано на 02.06.24 в 13:48

Клуб "Неделя" - за духа и материята

Днес сме ви подготвили  среща в ефира с Красимир Лозанов , който директно от Пролетния панаир на книгата в София ще ни разкаже за най- интересните заглавия и събития на традиционния литературен форум. Във втората част на предаването финансовия анализатор Светозар Гледачев ще хвърли светлина върху икономическите предизвикателства, които  очкват света и..

публикувано на 02.06.24 в 12:30

Ранно утро с "Шейкър"

Първото неделно утро на юни посрещаме заедно! Наред с традиционните теми на "Шейкър", в които разглеждаме проблеми и въпроси засягащи нашето физическо здраве, нашите психологически потребности, нашите търсения в областта на естетиката, на забавлението, днес ще погледнем навътре в себе си. Ще се обърнем към духовността, която злободневието често..

публикувано на 01.06.24 в 16:05