Снимката на 16 април 2018 година

Снимка: Радио Видин

Демографската криза е най-големият проблем на Северозападния район. Монтана беше домакин на международен семинар на тема “Българският северозападен район - най-бедният в Европейския съюз? Размисли за изостаналостта и изключването.” 


Балансирано развитие на цялата територия на страната, а не съсредоточаване на инвестициите в големите градове е една от основните цели на новото статистическо райониране на България. Така ще се обособят центрове на растеж, които да привличат инвестиции и да допринесат за развитието на останалите населени места в даден район. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова. От трите предлагани варианта за ново райониране, преобладава консенсус около разделяне на 4 района - Дунавски, Западен, Черноморски и Тракийско-Родопски. Създаването на Дунавски регион търси възможността за използването на река Дунав като се ползва повече като транспортна свързаност и възможност за превоз на товари, туризъм, използване на потенциала на реката за икономическото развитие, обясни Деница Николова. 


Бюрата по труда в страната започват прием на заявки от работодатели за ползване на преференции по насърчителни мерки за заетост, регламентирани в Закона за насърчаване на заетостта.


Търсят работодатели, които желаят да наемат безработни по програми, финансирани от Бюрото по труда, съобщиха от институцията във Враца. Намерението е да се насърчи даването на занимание на млади хора, за което има свободен финансов ресурс, допълниха от трудовата борса.


Денят на конституцията, 16 април, който е и професионален празник на юриста, е обявен за "Ден на отворените врати" в Административен съд (АС)-Видин. Отбелязва се по този начин още от създаването на Административния съд, каза председателят на съда Антония Генадиева.


Ден на отворените врати под надслов „Реално правосъдие. Превенция на противообществените прояви от и спрямо децата, права, закрила и грижа към тях“ се проведе днес в сградата на видинската прокуратура, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура. Ученици от ППМГ „Екзарх Антим I“ и СУ „Св. Св.Кирил и Методий“ са взели участие в разиграно претърсване и изземване по досъдебно производство. Били са им разяснени действията на полицията и прокуратурата при констатиране на управление на превозно средство без книжка, както и след употреба на алкохол и наркотични вещества. Началник сектор „Пътна полиция“ е показал как се извършват проверки с професионални дрегери и тестове.


При обновяването на централната пешеходна зона във Враца, ще бъде извършен ремонт и на улици, чиято настилка е силно нарушена, съобщават от Общината. Предвидените за рехабилитация пътни отсечки и прилежащи тротоарни площи са в особено тежко състояние и създават трудности за участниците в движението. Средствата, които ще бъдат инвестирани в пътна инфраструктура са осигурени по проект „Обновяване и модернизиране на пешеходната зона на централната градска част на град Враца“.


Община Враца подготвя инвестиционен проект за изграждане на инсталация за компостиране на зелените отпадъци на територията на общината. Предложението ще се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Необходимостта от подобна инсталация е породена от факта, че към момента Враца не разполага с необходимата система за разделно събиране на отпадъците, посочват от Общината.


Над 11 000 подписа са събрани до момента на територията на видинска област против продажбата на електроразпределителното дружество, обслужващо Северозападна България. “Оказа се, че сме били прави като инициираме подобна подписка“, каза Димитър Велков, председател на Областния съвет на БСП във Видин.


Община Мездра отвори офертите, подадени от участниците в откритата процедура за зимното снегопочистване 2018/2021 година. Поръчката е и за поддържане на общинската пътна мрежа на територията на общината през следващите три години.


Възрастен мъж е паднал в хранилище за минни отпадъци край Чипровци. Човекът е изваден от спасители и е транспортиран в болница в Монтана. Пострадалият е без сериозни наранявания и няма опасност за живота му, каза говорителят на монтанската полиция Ирен Токина.


Общо 184 пътно-транспортни произшествия са станали в област Враца за първите 3 месеца на годината. Това показва анализът на дейността на "Пътна полиция". Четирима души са убити, а 35 са ранените за посочения период. 28 са тежките произшествия, 156 са с материални щети.


От днес, 16 април, до неделя, 22 април, "Пътна полиция" ще се проведе специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. Целта е намаляване на пътнотранспортните произшествия, предизвикани от бързото шофиране. Екипите на "Пътна полиция" ще са разположени в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета и ще следят основно за скоростта. 


Над 560 лв. събра училището в мездренското село Зверино в подкрепа на абитуриента Тихомир Трайков и семейството му, които останаха без дом след пожар. Към момента по сметката на пострадалите от село Елисейна са събрани близо 2 000 лв. Мечтата на семейството е да съберат 4 000 лв., с които да закупят къща в близост до останките на стария си дом. Желаещите да дарят финансови средства на семейството от село Елисейна, чиято къща изгоря на Цветница, могат да го направят като потърсят информация на страницата на Община Мездра.

Анкетно проучване за нагласите сред абитуриентите от Випуск 2017/2018г. организира Община Мездра. От днес до 18 април, зрелостниците от СУ “Иван Вазов“, ПГ „Алеко Константинов“,  ПГ по МСС и СУ “Св. Климент Охридски“ ще имат възможността да посочат коя българска музикална звезда биха желали да пее за тях на централния площад „България“ през месец май. Допитването се провежда за първи път в Общината по инициатива на кмета Генади Събков. На 19 април комисия от общински служители ще обобщи резултатите от желанията на абитуриентите и ще започне преговори с любимата за тях звезда.


Регионална библиотека „Гео Милев”- Монтана организира безплатен курс по информационни и комуникационни технологии за възрастни и пенсионери. Той ще се проведе от 14 до 18 май в компютърната зала на библиотеката.


Билков поход за левурда ще се състои на 21 април, събота, в Берковския Балкан. 


Вижте още

Снимката на 23 април 2018 година

Финалният етап на  Пролетна академия "Вселената на природните науки" , организирана от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във  Видин , се проведе днес, 23 април. Спряха приема на пациенти в детското отделение на врачанската болница заради бум на болни от  ротавирус.  Информацията беше потвърдена от директора на Регионална..

публикувано на 23.04.18 в 18:00

Рибари чистиха язовир "Огоста"

Рибари чистиха бреговете на язовир “Огоста” край Монтана .  Акцията се проведе през почивните дни. Десетки членове на новоучреденото сдружение „Рибар” събраха хиляди пластмасови шишета, разпръснати по бреговете на водоема. Екоактивистите поставиха събраните боклуци в  160 чувала , а машини на "Екопак" ги извозиха.  “Благодаря на всички..

публикувано на 23.04.18 в 17:28

Вокална група от Мездра с първо място и награди от международен фестивал

Престижни отличия от Международния детски фестивал „Млади таланти” получи Центърът за подкрепа и личностно развитие в Мездра. Форумът се проведе в Националния дворец на децата в София, съобщават от Общината. Вокалните групи и индивидуални изпълнители на забавна и популярна песен бяха разпределени в два конкурсни дни – 17 и 18 април. Жури в..

публикувано на 23.04.18 в 15:46

Отличиха победителите в Пролетната академия във Видин

Финалният етап на Пролетна академия "Вселената на природните науки" , организирана от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин , се проведе днес, 23 април. Директорът на учебното заведение Мариета Георгиева поздрави участниците. "Поздравявам всички за успешната работа. Надявам се да сте останали доволни от това, което сте..

публикувано на 23.04.18 в 15:41

Панорама на образованието ще се проведе във Враца

На 26 април за шеста поредна година училища, професионални гимназии, филиали на висши учебни заведения от Враца и страната и езикови школи ще представят възможностите, които предлагат за обучение и професионална и профилирана подготовка, съобщават от Общината. Тази, станала вече традиционна инициатива, има за цел да даде поле за изява на всички..

публикувано на 23.04.18 в 15:38

Здравните инспектори от Враца излязоха отново на протест

Служителите на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Враца излязоха днес на нов протест с настояване за увеличение на заплатите. Те бяха солидарни с националния протест, който по същото време обсади Министерството на здравеопазването в София. „Отново сме тук, за да подкрепим националния протест на хората от системата на РЗИ. И тъй..

публикувано на 23.04.18 в 15:18