Снимката на 17 май 2018 година

| обновено на 17.05.18 в 17:53
Снимка: Радио ВИДИН


Международни превозвачи от Видин се включиха в националния протест. Целта е в деня, когато в столицата се провежда европейската среща на върха, лидерите на общността да бъдат убедени в размера на щетите, които ще нанесат предложените промени, заложени в европейския пакет "Мобилност 1". Тежкотоварни автомобили паркираха пред бившия ТЕЦ, на входа на Видин. Поставени са транспаранти с надписи: "Макрон, не разделяй Европа", "ЕС, не убивай транспорта в България", "Има ли място българският бизнес в ЕС?" Това е дискриминация на Европа спрямо България, каза за Радио ВИДИН Владислав Андреев, представител на протестиращите.

На мирен протест за спасяване на видинската болница излизат утре от БСП и граждани. За същия ден е насрочено извънредно събрание на акционерите, на което ще се обсъжда и смяна на ръководството на лечебното заведение. Протестът ще е  от 11 часа пред входа на болницата.

Подписани са договорите за изработване на технически проекти за рехабилитацията на близо 45 км третокласни пътища в Северозападна България, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Въз основа на тях след това ще бъдат ремонтирани 11,8 км от пътя Иново – Градец – Периловец – Шишенци – Бойница – Кула и 33 км от шосето Ребърково – Люти дол – Ботевград.

Осем улици се предвижда да бъдат реконструирани и рехабилитирани от Община Белоградчик. Вече е одобрен проект и е сключен договор за отпускане на финансова помощ по Програма за селските райони 2014-2020. Предвижда се да се изпълняват строително-ремонтни дейности по улиците "Миджур", "Стара планина", "Н. Й. Вапцаров", част от ж.к. "Здравец", ул. "Доц. Д-р Емил Павлов", "Кольо Фичето", булевард "Съединение" и улица "Белоградчишки проход".

Дирекция "Бюро по труда” – Белоградчик проведе информационно събитие по проект "Готови за работа". Той е насочен към подобряване възможностите за намиране на работа и трудова реализация на младежи до 29 – годишна възраст, да се стимулира активността и да се подобрят възможностите за трудова реализация на младите хора, които нито са в заетост, нито се обучават и не са регистрирани в Дирекция "Бюро по труда”.

Прокуратурата в Мездра разследва случай, за който е сезирана от началника на Регионалното управление по образование във Враца Галина Евденова. Според нея, 20 от 37-те възпитаници на училището в романското село Камено поле имат решения от ТЕЛК за 100-процентова инвалидност. Причината за всички решения е една и съща- учениците са глухонеми. Според Евденова обаче голяма част от решенията са фалшиви, тъй като повечето от учениците в Камено поле и чуват, и говорят.

На 17 май отбелязваме Световния ден на хипертонията. Той се отбелязва от 2005 г., по инициатива на Световната лига по хипертония, като основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването и да се подобри превенцията му. "Хипертонията е едно от най- честите сърдечно- съдови заболявания, което практически е включено към групата "социалнозначими заболявания". През последните години това заболяване, за съжаление се "подмлади" и все повече млади хора търсят медицинска помощ", обясни кардиологът д-р Стоян Филипов.

Проверка на Българската агенция за безопасност на храните установи, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки. Във връзка с писмо, постъпило в Централното управление на Агенцията от Върховната административна прокуратура, по повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“, контролните органи на агенцията извършиха проверки на производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб. 

Над 5 000 лева събраха БЧК-Видин и Дамски лайънс клуб "Вида" на традиционен благотворителен бал. Със средствата са подпомогнати 18 абитуриенти от Видин, Ново село и Белоградчик, каза директорът на Областния съвет на БЧК- Видин, Цветелина Петрова: "Ако трябва да сме точни, събраха сума е 5 014 лева... Това са абитуриентите сираци и полусираци, които бяха подадени с писма от училищата в област Видин. 


До утре, 18 май, дванадесетокласниците, подали заявление, ще получат служебна бележка за това дали са допуснати до изпит. Това припомни Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието- Видин. Задължителната матура по български език и литература ще се проведе на 21 май, вторият задължителен изпит ще е на 23 май. Матурите по желание ще са от 29 май до 1 юни по график, който ще бъде обявен допълнително. 


Зарибиха язовир "Делейна". Преди ден ентусиазирани младежи от селото пуснаха във водоема 50 кг риба- шаран, толстолоб и бял амур. За набиране на средства за закупуване на зарибителен материал бе организирана кампания в началото на март. Средствата се събираха в двата магазина на центъра на селото.

С тържествена Света литургия започна честването на 170-ата годишнина от освещаването на църквата "Св. Възнесение Господне“ във Враца.
Литургията беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Западно и Средноевропейският Антоний и Неврокопският Серафим, в съслужие със свещеници от епархията. На събитието присъства и кметът на Община Враца Калин Каменов. Отбелязването на кръглата годишнина продължи с водосвет за здраве и благополучие, а  след това беше осветен и курбан за жителите на Враца.

В параклиса във видинското село Търняне, който носи името Възнесение Господне, се събраха днес местни жители и гости на храмов празник. Там бе отслужена Света литургия от отец Максим. Откакто има храм в селото, това се прави за първи път. На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков и председателят на Общинския съвет Генади Велков. Община Видин инициира благотворителна кампания в навечерието на Коледа миналата година, чиято цел бе да се съберат средства за изписването на храма.


Новоизградена зала за психомоторика откриха в детска градина "Брезичка“ във Враца. Според ръководството, ползването на иновативното помещение има възпитателна цел, изгражда сътрудничеството между децата, както и подпомага развитието на автономността. Залата за психомоторика е изградена със средства от бюджета на детското заведение и с подкрепата на местния бизнес в града. Помещението ще бъде използвано като допълнителна дейност, част от учебно-възпитателния процес.

Видинското село Чупрене ще бъде домакин на рок фестивала "Рок под Миджур" на 22 и 23 юни. Васко Кръпката и "Д2" ще участват във феста, съобщи кметът на Община Чупрене Ваньо Костин: "Едната вечер ще има подгряващи групи от София - Васко Кръпката. На другата вечер също подгряващи групи - "Д2". Ако се получи добре тази година, без проблеми, идеята е да се прави ежегодно". Подгряващите групи "Високо напрежение" и "Сакар" също ще вземат участие в рок фестивала. Очаква се да се включат и рокери от различни клубове, а организаторите обещават кулинарни изкушения от България, Сърбия и Румъния.

Шестото Международно спортно състезание за хора с увреждания България- Сърбия се проведе днес във Видин. Организатори на спортната инициатива традиционно са Фондация "Подкрепа за реализация" от Видин и сдружение "Добро дърво" от Зайчар. Събитието бе официално открито от Емилия Николова от Община Видин. Отборен победител в спортно състезание станаха състезателите от Видин, като завоюваха три златни медала от четирите дисциплини. Повече за състезанието ще чуете утре в предаването "Едно".

Държавен куклен театър - Видин се завърна с две награди от 9-тия Международен фестивал за деца „ЗajeЧАР”, който се проведе в сръбския град Зайчар в периода 11-16 май. Екипът на спектакъла „Приказка за Рибарят и Златната рибка” /по А. С. Пушкин; драматизация, режисура и сценография- Магдалена Митева; музика- Владо Ковачев и Климент Калев; с участието на актьорите Аделина Илиева, Теодора Рашед, Маргарита Костова, Красимир Колев, Христо Иванов и Пламен Кънев/ спечели награди за най-добър спектакъл, за иновации в кукленото изкуство и за най-добър актьорски ансамбъл.

Ученици от клуб "Занимателна география" към СУ "Христо Ботев"- Белоградчик посетиха Радио ВИДИН. Целта е запознаване с работата на екипа в медията и е част от програмата за превенция на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик. Инициативата е свързана и с Деня на радиото - 7 май. 

Вижте още

Промяна на движението при село Бела, заради ПТП

Временно движението по път I-1 Видин – Монтана в района на с. Бела се осъществява в една лента поради ПТП, съобщава от Агенция Пътна инфраструктура. В  посока Монтана движението се извършва в свободната лента. В посока Видин движението се осъществява по обходен маршрут: път III-114 с. Ружинци – с. Дреновец, път III-112 с. Дреновец – с. Добри дол, път..

публикувано на 21.10.18 в 16:31

Припомняме спасяването на евреите във Вачанско

Стартират инициативи за отбелязване на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста. Поредицата от културно-информационни събития се организират от областната администрация – Враца в партньорство с пет читалища от региона. Първото културно-информационно събитие ще се състои в понеделник /22 октомври/ от 11 ч. в с. Згориград...

публикувано на 21.10.18 в 15:47

Водата потече към Лом

Възстановено е водоподаването за Лом и селата Замфир, Добри дол, Сливата и Орсоя. Това стана възможно, след предсрочно свързване на новия със стария напорен водопровод в района на Добри дол. В момента водата е пусната с ниско налягане, което поетапно ще се увеличава. Най-рано днес около обяд вода ще има  в ниската част на града, а късно вечерта и около..

публикувано на 21.10.18 в 13:43

Калин Каменов откри първия турнир "Атлетите на Враца“

"За мен е изключително удоволствие на открия първото издание на турнира "Атлетите на Враца“. Спортът е удоволствие и затова днес се забавлявайте.“, с тези думи кметът Калин Каменов откри състезанието и допълни, че Община Враца ще продължи да инвестира в развитието на леката атлетика и спортната инфраструктура в града. Той поздрави треньора на клуба..

публикувано на 21.10.18 в 13:01

Видински автоинструктор: "Кръговите кръстовища по бул. "Папония" не са изградени правилно"

Има грешка в проектирането на видинските кръгови кръстовища по булевард "Панония". Това каза за Радио Видин  автоинструкторът Борислав Лалов: " В София, където има кръгови кръстовища, има една главна улица и другите са второстепенни. Видинските кръгови кръстовища са равнозначни. На всяка улица има знак №1, който показва, че влизаш в улица, където имаш..

публикувано на 21.10.18 в 12:17
Задържани са и колите, с които е превозвана незаконно добитата дървесина

Задържани са 7 души и 4 товарни автомобила с незаконна дървесина

Седем души и 4 товарни автомобила с незаконна дървесина са задържани при акция на инспектори от Регионалната дирекция по горите в Берковица и Държавното горско стопанство във Враца. Нарушението е установено миналата нощ в землището на с. Градешница. Задържани са лицата, извършили незаконното действие, автомобилите, 10 куб. м дървесина и 4..

публикувано на 20.10.18 в 17:08