Снимката на 17 май 2018 година

| обновено на 17.05.18 в 17:53
Снимка: Радио ВИДИН


Международни превозвачи от Видин се включиха в националния протест. Целта е в деня, когато в столицата се провежда европейската среща на върха, лидерите на общността да бъдат убедени в размера на щетите, които ще нанесат предложените промени, заложени в европейския пакет "Мобилност 1". Тежкотоварни автомобили паркираха пред бившия ТЕЦ, на входа на Видин. Поставени са транспаранти с надписи: "Макрон, не разделяй Европа", "ЕС, не убивай транспорта в България", "Има ли място българският бизнес в ЕС?" Това е дискриминация на Европа спрямо България, каза за Радио ВИДИН Владислав Андреев, представител на протестиращите.

На мирен протест за спасяване на видинската болница излизат утре от БСП и граждани. За същия ден е насрочено извънредно събрание на акционерите, на което ще се обсъжда и смяна на ръководството на лечебното заведение. Протестът ще е  от 11 часа пред входа на болницата.

Подписани са договорите за изработване на технически проекти за рехабилитацията на близо 45 км третокласни пътища в Северозападна България, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Въз основа на тях след това ще бъдат ремонтирани 11,8 км от пътя Иново – Градец – Периловец – Шишенци – Бойница – Кула и 33 км от шосето Ребърково – Люти дол – Ботевград.

Осем улици се предвижда да бъдат реконструирани и рехабилитирани от Община Белоградчик. Вече е одобрен проект и е сключен договор за отпускане на финансова помощ по Програма за селските райони 2014-2020. Предвижда се да се изпълняват строително-ремонтни дейности по улиците "Миджур", "Стара планина", "Н. Й. Вапцаров", част от ж.к. "Здравец", ул. "Доц. Д-р Емил Павлов", "Кольо Фичето", булевард "Съединение" и улица "Белоградчишки проход".

Дирекция "Бюро по труда” – Белоградчик проведе информационно събитие по проект "Готови за работа". Той е насочен към подобряване възможностите за намиране на работа и трудова реализация на младежи до 29 – годишна възраст, да се стимулира активността и да се подобрят възможностите за трудова реализация на младите хора, които нито са в заетост, нито се обучават и не са регистрирани в Дирекция "Бюро по труда”.

Прокуратурата в Мездра разследва случай, за който е сезирана от началника на Регионалното управление по образование във Враца Галина Евденова. Според нея, 20 от 37-те възпитаници на училището в романското село Камено поле имат решения от ТЕЛК за 100-процентова инвалидност. Причината за всички решения е една и съща- учениците са глухонеми. Според Евденова обаче голяма част от решенията са фалшиви, тъй като повечето от учениците в Камено поле и чуват, и говорят.

На 17 май отбелязваме Световния ден на хипертонията. Той се отбелязва от 2005 г., по инициатива на Световната лига по хипертония, като основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването и да се подобри превенцията му. "Хипертонията е едно от най- честите сърдечно- съдови заболявания, което практически е включено към групата "социалнозначими заболявания". През последните години това заболяване, за съжаление се "подмлади" и все повече млади хора търсят медицинска помощ", обясни кардиологът д-р Стоян Филипов.

Проверка на Българската агенция за безопасност на храните установи, че българският хляб е качествен и без неразрешени добавки. Във връзка с писмо, постъпило в Централното управление на Агенцията от Върховната административна прокуратура, по повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“, контролните органи на агенцията извършиха проверки на производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб. 

Над 5 000 лева събраха БЧК-Видин и Дамски лайънс клуб "Вида" на традиционен благотворителен бал. Със средствата са подпомогнати 18 абитуриенти от Видин, Ново село и Белоградчик, каза директорът на Областния съвет на БЧК- Видин, Цветелина Петрова: "Ако трябва да сме точни, събраха сума е 5 014 лева... Това са абитуриентите сираци и полусираци, които бяха подадени с писма от училищата в област Видин. 


До утре, 18 май, дванадесетокласниците, подали заявление, ще получат служебна бележка за това дали са допуснати до изпит. Това припомни Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието- Видин. Задължителната матура по български език и литература ще се проведе на 21 май, вторият задължителен изпит ще е на 23 май. Матурите по желание ще са от 29 май до 1 юни по график, който ще бъде обявен допълнително. 


Зарибиха язовир "Делейна". Преди ден ентусиазирани младежи от селото пуснаха във водоема 50 кг риба- шаран, толстолоб и бял амур. За набиране на средства за закупуване на зарибителен материал бе организирана кампания в началото на март. Средствата се събираха в двата магазина на центъра на селото.

С тържествена Света литургия започна честването на 170-ата годишнина от освещаването на църквата "Св. Възнесение Господне“ във Враца.
Литургията беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Западно и Средноевропейският Антоний и Неврокопският Серафим, в съслужие със свещеници от епархията. На събитието присъства и кметът на Община Враца Калин Каменов. Отбелязването на кръглата годишнина продължи с водосвет за здраве и благополучие, а  след това беше осветен и курбан за жителите на Враца.

В параклиса във видинското село Търняне, който носи името Възнесение Господне, се събраха днес местни жители и гости на храмов празник. Там бе отслужена Света литургия от отец Максим. Откакто има храм в селото, това се прави за първи път. На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков и председателят на Общинския съвет Генади Велков. Община Видин инициира благотворителна кампания в навечерието на Коледа миналата година, чиято цел бе да се съберат средства за изписването на храма.


Новоизградена зала за психомоторика откриха в детска градина "Брезичка“ във Враца. Според ръководството, ползването на иновативното помещение има възпитателна цел, изгражда сътрудничеството между децата, както и подпомага развитието на автономността. Залата за психомоторика е изградена със средства от бюджета на детското заведение и с подкрепата на местния бизнес в града. Помещението ще бъде използвано като допълнителна дейност, част от учебно-възпитателния процес.

Видинското село Чупрене ще бъде домакин на рок фестивала "Рок под Миджур" на 22 и 23 юни. Васко Кръпката и "Д2" ще участват във феста, съобщи кметът на Община Чупрене Ваньо Костин: "Едната вечер ще има подгряващи групи от София - Васко Кръпката. На другата вечер също подгряващи групи - "Д2". Ако се получи добре тази година, без проблеми, идеята е да се прави ежегодно". Подгряващите групи "Високо напрежение" и "Сакар" също ще вземат участие в рок фестивала. Очаква се да се включат и рокери от различни клубове, а организаторите обещават кулинарни изкушения от България, Сърбия и Румъния.

Шестото Международно спортно състезание за хора с увреждания България- Сърбия се проведе днес във Видин. Организатори на спортната инициатива традиционно са Фондация "Подкрепа за реализация" от Видин и сдружение "Добро дърво" от Зайчар. Събитието бе официално открито от Емилия Николова от Община Видин. Отборен победител в спортно състезание станаха състезателите от Видин, като завоюваха три златни медала от четирите дисциплини. Повече за състезанието ще чуете утре в предаването "Едно".

Държавен куклен театър - Видин се завърна с две награди от 9-тия Международен фестивал за деца „ЗajeЧАР”, който се проведе в сръбския град Зайчар в периода 11-16 май. Екипът на спектакъла „Приказка за Рибарят и Златната рибка” /по А. С. Пушкин; драматизация, режисура и сценография- Магдалена Митева; музика- Владо Ковачев и Климент Калев; с участието на актьорите Аделина Илиева, Теодора Рашед, Маргарита Костова, Красимир Колев, Христо Иванов и Пламен Кънев/ спечели награди за най-добър спектакъл, за иновации в кукленото изкуство и за най-добър актьорски ансамбъл.

Ученици от клуб "Занимателна география" към СУ "Христо Ботев"- Белоградчик посетиха Радио ВИДИН. Целта е запознаване с работата на екипа в медията и е част от програмата за превенция на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик. Инициативата е свързана и с Деня на радиото - 7 май. 

Вижте още

Започна приемът на заявления за студентската бригада в Мездра

За 18-та поредна година в Мездра ще се проведе единствената по рода си в България лятна студентска бригада. Организатор на алтернативната форма на трудова заетост на бъдещите висшисти е Община Мездра. В рамките на месец, студентите ще участват в дейностите по благоустройство и поддържане на чистотата в града с изграждане на бетонови..

публикувано на 23.05.18 в 12:14

Осигурени са средства за заплати за болницата във Враца

Правителството одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на МБАЛ „Христо Ботев” АД, гр. Враца, и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” АД, гр. Ловеч, в размер до 2 223 113 лв. Средствата са предназначени за погасяване на неразплатени разходи за персонал. Предвижда..

публикувано на 23.05.18 в 11:30

25-годишен от Козлодуй е задържан с канабис

На бул. "Княз Дондуков" в град Козлодуй полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил, управляван от С.Л., на 25 години. На водача от Козлодуй е извършена проверка за употреба на наркотични вещества или техни аналози. Техническото средство е отчело положителна проба за канабис. В автомобила са открити саморъчно направени цигари от канабис . След..

публикувано на 23.05.18 в 09:56

Видински математици се класираха за националните финали по Роботика

В SAP Labs Bulgaria се проведе регионалното състезание по Роботика по програмата "Роботика за България". Състезанието се състоя в четири категории– Робо дизайн (конструкцията на робота и програмите), Екипна задача (представяне на отбора), Проектна задача (проучване, проблем и иновативно решение на дадена тема) и Робо игра (роботът, изпълняващ мисиите)...

публикувано на 23.05.18 в 09:49

Спряха незаконен износ на дърва за Румъния

Продължават проверките и специализираните операции на територията на Видинска област за противодействие на престъпления, свързани с незаконната сеч и превоз на дървесина, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В село Срацимир униформени спрели товарен автомобил "Форд Транзит", шофиран от румънски гражданин. Последвалата проверка установила,..

публикувано на 23.05.18 в 09:43

Край Враца се обърна ТИР с боя

ТИР се обърна тази сутрин на обходния път на Враца. Инцидентът е станал малко след 8.30 часа. Катастрофата е станала на завой, малко след отбивката, която пренасочва движението от международен път Е79 по обходния път. По всяка вероятност до инцидента се е стигнало заради управление с несъобразена скорост, коментират шофьори с опит...

публикувано на 23.05.18 в 09:37