Снимката на 9 ноември 2018 година

Снимка: Община Враца

141-та годишнина от освобождението на Враца беше отбелязана тържествено днес, 9 ноември. Пред паметника „Вестителят на свободата“ празничната програма започна с изпълнение на стихотворението „Аз съм българче“, от петгодишните – Ерика и Мария, възпитаници от Детска градина „Слънце“. В рамките на отбелязването на годишнината от освобождението на града бяха представени биографиите на известни личности от Враца.


На протест срещу поскъпването на горивата граждани ще излязат утре и във Видин.От Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан настояват  държавата да обърне внимание на механизмите, с които разполага за контрол на горивата. Протестът е също срещу увеличаването на данъка за старите автомобили, настояват и за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, заради отношението му към майките на деца с увреждания. 


Насроченият за утре протест на кметовете на малки населени места се отменя. Те са поканени от премиера Бойко Борисов на среща в понеделник. Кметовете настояват всяко населено място да има самостоятелен бюджет, а общинските кметове да са задължени със закон да ги спазват. Въпреки че протестът е отложен исканията са същите, каза кметът на град Дунавци Димчо Скорчев, който е в управителния съвет на сдружението на кметовете на кметства.


До края на ноември ще бъдат монтирани снегозащитни огради на участъците с предпоставки от снегонавявания, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  


Започна полагането на хоризонтална маркировка по основни пътни артерии във Враца. 


Над 7 килограма канабис, 91 зелени стръка и над 70 грама кокаин са иззети през месец октомври, съобщиха от видинската полиция. Образувани са 10 досъдебни производства, 8 души са задържани, заяви директорът на областната дирекция на МВР в града старши комисар Петър Коцин.


89 полицаи от Видин и областта бяха отличени за постигнати резултати в своята работа и по повод професионалния празник на българската полиция - Архагеловден. Наградите бяха връчени от директора на областната дирекция на МВР Видин старши комисар Петър Коцин. Полицейските служители чуха и поздравителни адреси от кметове на общини и представители на институции. На церемонията присъстваха служители на структурните звена на Областната дирекция на МВР и на районните управления във Видин, Белоградчик и Кула. 


В Дунавци настояват за законодателна инициатива, която да не допусне отварянето на свинеферма в града. За 17:30 часа е насрочена среща на жители на градчето с народни представители от региона. Отправени са покани към всички, каза Малин Младенов, който е сред организаторите. Свинефермата е само на седем метра и половина от регулацията на населеното място. Преди 11 години жители на Дунавци протестираха и обектът беше затворен, тъй като не беше на достатъчно отстояние от къщите. Сега изискване за отстояние вече няма, затова са нужни законодателни промени, каза Малин Младенов.


Жители на Медовница се притесняват от честите катастрофи на територията на димовското село. Последният случай е от сряда, 7 ноември, когато жена загина при тежък пътен инцидент след селото, в посока Видин. Според местните вината е повече в шофьорите, отколкото в самия път и множеството опасни завои.


В Дреновец е завършен прелезът, който осигурява достъп на живеещите в района срещу железопътната гара до останалата част от селото. Съоръжението за преминаване на пешеходци е разрушено преди месеци при ремонт на жп трасето и изкопи за канавки.


Утре Монтана ще е домакин на кръгла маса на тема „Качеството на здравните грижи като отражение на стандарта на живот и фактор за регионалното развитие”. Поканени са представители на законодателната и изпълнителната, местната и централната власт, директори и главни сестри на лечебни и детски заведения от Монтана, Враца, Видин, Плевен, София. Ще бъдат предоставени данни за кадровата обезпеченост от медици в областите от Северозапада.


Общо 1267, 58 лева се събраха от 11-те благотворителни кутии в помощ за лечението в Германия на 5-годишното момиченце, което е с тумор на надбъбречна жлеза на десен бъбрек


Видински ученици от прогимназиален етап слушаха лекция на тема "Трафик на хора", организирана от Общински съвет и Фондация "21". Младежите бяха запознати със същността на темата и получиха ценни съвети относно механизмите за контрол, които предпазват от трафика на хора. В края на лекцията всички ученици получиха информационни брошури.

Вижте още

Снимката на 14 ноември 2018 година

Приключи укрепването на свлачището по второкласния път, който свързва Видин с граничния пункт със Сърбия при Връшка чука. Участъкът е отворен за движение . Допълнителната сума за месец декември в размер на 40 лева ще получат пенсионерите , на които пенсията им е до 348 лева, включително, реши правителството. Демонстрационно почистване на..

публикувано на 14.11.18 в 17:45

Нова техника чисти сметище в Капитановци

Демонстрационно почистване на нереглементирано сметище  се проведе във видинското село Капитановци . Отпадъците се събираха с нова техника,  закупена по проект на Община Видин по програма за трансгранично сътрудничество със Сърбия и цели ограничаване въздействието върху околната среда от човешката дейност.  На демонстративното почистване..

публикувано на 14.11.18 в 15:43
Белоградчишки скали

Северозападът влиза в надпревара за награда в туризма

Онлайн гласуване ще определи победителите в третите Годишни награди в туризма, връчвани от Министерството на туризма. В няколко от категориите на престижния конкурс са включени обекти и събития от Северозапада. В категория "Туристическа атракция/обект" претендентите са 22, сред тях са Белоградчишката крепост, Пещерата Магура, Регионален исторически..

публикувано на 14.11.18 в 15:11

Хепатитът в Монтана затихва

В Монтана няма увеличение на болни от вирусен хепатит “А”. От юли до октомври няма регистрирани нито един случай. От януари до юни от болестта на мръсните ръце са се разболели общо 24 души, съобщи д-р Мария Каменова, заместник директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана. През януари болните са били 9, от тях 7 на възраст до 14 години са..

публикувано на 14.11.18 в 14:52

Във Видин отбелязаха Световния ден за борба с диабета (видео)

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация. По този повод  Клуб "Диабет" във Видин организира безплатно измерване на кръвната захар . "За нас не е важно колко са хората, но е важно, дали са диабетици или не диабетици, да минат да си проверят кръвната захар, защото може да..

публикувано на 14.11.18 в 14:42
Анастас Попдимитров, директор на ДКТ-Враца

Театърът във Враца отбелязва 80 години

Популярни актьори ще се включат в тържествата, посветени на 80-годишнината на Драматично- куклен театър  (ДКТ) във Враца . Покана за участие е отправена към легендата Стефан Данаилов, очаква се към първата професионална сцена в живота да се върне и любимецът на цяла България Красимир Радков. За тържествения спектакъл се очаква да дойде..

публикувано на 14.11.18 в 14:36