Снимката на 9 ноември 2018 година

Снимка: Община Враца

141-та годишнина от освобождението на Враца беше отбелязана тържествено днес, 9 ноември. Пред паметника „Вестителят на свободата“ празничната програма започна с изпълнение на стихотворението „Аз съм българче“, от петгодишните – Ерика и Мария, възпитаници от Детска градина „Слънце“. В рамките на отбелязването на годишнината от освобождението на града бяха представени биографиите на известни личности от Враца.


На протест срещу поскъпването на горивата граждани ще излязат утре и във Видин.От Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан настояват  държавата да обърне внимание на механизмите, с които разполага за контрол на горивата. Протестът е също срещу увеличаването на данъка за старите автомобили, настояват и за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, заради отношението му към майките на деца с увреждания. 


Насроченият за утре протест на кметовете на малки населени места се отменя. Те са поканени от премиера Бойко Борисов на среща в понеделник. Кметовете настояват всяко населено място да има самостоятелен бюджет, а общинските кметове да са задължени със закон да ги спазват. Въпреки че протестът е отложен исканията са същите, каза кметът на град Дунавци Димчо Скорчев, който е в управителния съвет на сдружението на кметовете на кметства.


До края на ноември ще бъдат монтирани снегозащитни огради на участъците с предпоставки от снегонавявания, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  


Започна полагането на хоризонтална маркировка по основни пътни артерии във Враца. 


Над 7 килограма канабис, 91 зелени стръка и над 70 грама кокаин са иззети през месец октомври, съобщиха от видинската полиция. Образувани са 10 досъдебни производства, 8 души са задържани, заяви директорът на областната дирекция на МВР в града старши комисар Петър Коцин.


89 полицаи от Видин и областта бяха отличени за постигнати резултати в своята работа и по повод професионалния празник на българската полиция - Архагеловден. Наградите бяха връчени от директора на областната дирекция на МВР Видин старши комисар Петър Коцин. Полицейските служители чуха и поздравителни адреси от кметове на общини и представители на институции. На церемонията присъстваха служители на структурните звена на Областната дирекция на МВР и на районните управления във Видин, Белоградчик и Кула. 


В Дунавци настояват за законодателна инициатива, която да не допусне отварянето на свинеферма в града. За 17:30 часа е насрочена среща на жители на градчето с народни представители от региона. Отправени са покани към всички, каза Малин Младенов, който е сред организаторите. Свинефермата е само на седем метра и половина от регулацията на населеното място. Преди 11 години жители на Дунавци протестираха и обектът беше затворен, тъй като не беше на достатъчно отстояние от къщите. Сега изискване за отстояние вече няма, затова са нужни законодателни промени, каза Малин Младенов.


Жители на Медовница се притесняват от честите катастрофи на територията на димовското село. Последният случай е от сряда, 7 ноември, когато жена загина при тежък пътен инцидент след селото, в посока Видин. Според местните вината е повече в шофьорите, отколкото в самия път и множеството опасни завои.


В Дреновец е завършен прелезът, който осигурява достъп на живеещите в района срещу железопътната гара до останалата част от селото. Съоръжението за преминаване на пешеходци е разрушено преди месеци при ремонт на жп трасето и изкопи за канавки.


Утре Монтана ще е домакин на кръгла маса на тема „Качеството на здравните грижи като отражение на стандарта на живот и фактор за регионалното развитие”. Поканени са представители на законодателната и изпълнителната, местната и централната власт, директори и главни сестри на лечебни и детски заведения от Монтана, Враца, Видин, Плевен, София. Ще бъдат предоставени данни за кадровата обезпеченост от медици в областите от Северозапада.


Общо 1267, 58 лева се събраха от 11-те благотворителни кутии в помощ за лечението в Германия на 5-годишното момиченце, което е с тумор на надбъбречна жлеза на десен бъбрек


Видински ученици от прогимназиален етап слушаха лекция на тема "Трафик на хора", организирана от Общински съвет и Фондация "21". Младежите бяха запознати със същността на темата и получиха ценни съвети относно механизмите за контрол, които предпазват от трафика на хора. В края на лекцията всички ученици получиха информационни брошури.

Вижте още

Снимката на 22 януари 2019 година

Хемодиализното отделение на МБАЛ "Св. Петка" – Видин ще получи седем нови апарата за хемодиализа и шест диализни кресла. Обществената поръчка вече е приключила, има избран изпълнител и предстои сключването на договора за доставка. Прокуратурата готви обвинения за лица, източвали Националния осигурителен институт с фалшиви удостоверения за..

публикувано на 22.01.19 в 18:00

В Монатана подпомагат с хранителни продукти социално слаби

Хранителни продукти раздават в клуба на Гражданска защита на площад "Славейков" в град Монтана от 9.30 до 14 часа през делничните дни до 15 февруари. Помощите се отпускат по Оперативната програма за материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Европейския съюз. За град Монтана от хранителните стоки ще се възползват 1200..

публикувано на 22.01.19 в 17:57

Дарение за Дома за възрастни хора в село Горна Вереница

Дарение от постелъчно бельо, завивки и дрехи получи Домът за възрастни хора в село Горна Вереница, община Монтана. Инициативата е на Бойка Серафимова - координатор на проекта за малки граждански инициативи, който се финансира от платформа Агора и Община Монтана, която в края на миналата година подарява на обитателите концерт на певческа група..

публикувано на 22.01.19 в 16:39
По Програмата е открита нова площадка в Детска градина

Програма за малки проекти помага на местни инициативи в Бяла Слатина

Стартира трети етап на Програмата за малки проекти “Аз дарявам, за да правя промяната”. Финансира се от Фондация "Америка за България" и подпомага местни инициативи в общините Бяла Слатина, Оряхово и Козлодуй. Създадена е от Сдружение "Първи юни" и осигурява средства да решаване на локални проблеми от социален, културен и..

публикувано на 22.01.19 в 15:44

Обраха склад на БЧК в Лом

Близо един тон хранителни продукти са откраднати от склад на Българския червен кръст в Лом. Най-голямо е количеството на изчезналата захар. Откраднатите храни са били доставени по Оперативната програма за материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Европейския съюз. Те са били складирани в помещение, предоставено от община Лом..

публикувано на 22.01.19 в 14:54
Здравка Гергова /в средата/ и членове на Приятелски клуб

Мотористи събраха средства за двойка с репродуктивни проблеми от Козлодуй

Приятелски клуб "Choppers Kozloduy" събра средства за двойка с репродуктивни проблеми от града. 900 лева са постъпили от  коледната акция, с която мотористите решиха да подкрепят кампанията на фондация "Искам бебе" за повече деца на България. Средствата вече са по сметката на фондация "Искам бебе" , обясни координаторът на организацията за..

публикувано на 22.01.19 в 14:02