Снимката на 9 ноември 2018 година

Снимка: Община Враца

141-та годишнина от освобождението на Враца беше отбелязана тържествено днес, 9 ноември. Пред паметника „Вестителят на свободата“ празничната програма започна с изпълнение на стихотворението „Аз съм българче“, от петгодишните – Ерика и Мария, възпитаници от Детска градина „Слънце“. В рамките на отбелязването на годишнината от освобождението на града бяха представени биографиите на известни личности от Враца.


На протест срещу поскъпването на горивата граждани ще излязат утре и във Видин.От Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан настояват  държавата да обърне внимание на механизмите, с които разполага за контрол на горивата. Протестът е също срещу увеличаването на данъка за старите автомобили, настояват и за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, заради отношението му към майките на деца с увреждания. 


Насроченият за утре протест на кметовете на малки населени места се отменя. Те са поканени от премиера Бойко Борисов на среща в понеделник. Кметовете настояват всяко населено място да има самостоятелен бюджет, а общинските кметове да са задължени със закон да ги спазват. Въпреки че протестът е отложен исканията са същите, каза кметът на град Дунавци Димчо Скорчев, който е в управителния съвет на сдружението на кметовете на кметства.


До края на ноември ще бъдат монтирани снегозащитни огради на участъците с предпоставки от снегонавявания, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  


Започна полагането на хоризонтална маркировка по основни пътни артерии във Враца. 


Над 7 килограма канабис, 91 зелени стръка и над 70 грама кокаин са иззети през месец октомври, съобщиха от видинската полиция. Образувани са 10 досъдебни производства, 8 души са задържани, заяви директорът на областната дирекция на МВР в града старши комисар Петър Коцин.


89 полицаи от Видин и областта бяха отличени за постигнати резултати в своята работа и по повод професионалния празник на българската полиция - Архагеловден. Наградите бяха връчени от директора на областната дирекция на МВР Видин старши комисар Петър Коцин. Полицейските служители чуха и поздравителни адреси от кметове на общини и представители на институции. На церемонията присъстваха служители на структурните звена на Областната дирекция на МВР и на районните управления във Видин, Белоградчик и Кула. 


В Дунавци настояват за законодателна инициатива, която да не допусне отварянето на свинеферма в града. За 17:30 часа е насрочена среща на жители на градчето с народни представители от региона. Отправени са покани към всички, каза Малин Младенов, който е сред организаторите. Свинефермата е само на седем метра и половина от регулацията на населеното място. Преди 11 години жители на Дунавци протестираха и обектът беше затворен, тъй като не беше на достатъчно отстояние от къщите. Сега изискване за отстояние вече няма, затова са нужни законодателни промени, каза Малин Младенов.


Жители на Медовница се притесняват от честите катастрофи на територията на димовското село. Последният случай е от сряда, 7 ноември, когато жена загина при тежък пътен инцидент след селото, в посока Видин. Според местните вината е повече в шофьорите, отколкото в самия път и множеството опасни завои.


В Дреновец е завършен прелезът, който осигурява достъп на живеещите в района срещу железопътната гара до останалата част от селото. Съоръжението за преминаване на пешеходци е разрушено преди месеци при ремонт на жп трасето и изкопи за канавки.


Утре Монтана ще е домакин на кръгла маса на тема „Качеството на здравните грижи като отражение на стандарта на живот и фактор за регионалното развитие”. Поканени са представители на законодателната и изпълнителната, местната и централната власт, директори и главни сестри на лечебни и детски заведения от Монтана, Враца, Видин, Плевен, София. Ще бъдат предоставени данни за кадровата обезпеченост от медици в областите от Северозапада.


Общо 1267, 58 лева се събраха от 11-те благотворителни кутии в помощ за лечението в Германия на 5-годишното момиченце, което е с тумор на надбъбречна жлеза на десен бъбрек


Видински ученици от прогимназиален етап слушаха лекция на тема "Трафик на хора", организирана от Общински съвет и Фондация "21". Младежите бяха запознати със същността на темата и получиха ценни съвети относно механизмите за контрол, които предпазват от трафика на хора. В края на лекцията всички ученици получиха информационни брошури.

Вижте още

Местят секции за евроизборите в Лом

11 избирателни секции за евроизборите на 26 май ще бъдат преместени в други сгради заради ремонти в Лом. Първа и втора секция се местят от бившия младежки дом в кв. "Боруна",  в съседната сграда на бившето квартално училище на ул."Александър Стамболийски" №80. В новата сграда на общинския пазар на ул. "Георги Манафски" № 19 ще бъдат преместени..

публикувано на 21.04.19 в 08:49

Интересът за мост между Оряхово и Бекет не е отпаднал

Има инвеститорски интерес от румънска страна към изграждането на мост над река Дунав между Оряхово и Бекет, това призна при визитата си във Враца регионалният министър Петя Аврамова . "По време на междуправителственото заседание между България и Румъния, което се проведе в северната ни съседка, беше подписан нов меморандум. В него бяха..

публикувано на 21.04.19 в 08:41

Нови социални услуги разкрива Община Лом

Нови 10 центрове и защитени жилища през тази и следващата година ще бъдат разкрити на територията на община Лом. Предвижда се изграждането на още дневни центрове за деца с увреждания и без увреждания, наблюдавано, преходно и защитено  жилище, които са предвидени за настаняване на лица с умствена изостаналост, с психични разстройства и деменция,..

публикувано на 21.04.19 в 08:16

Цветница е

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница. Това е денят, в който Спасителят е посрещнат в Йерусалим с маслинови клонки и цветя. Празникът винаги се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим. В катедралния храм във Видин от 9.00 часа ще се..

публикувано на 21.04.19 в 07:51

Деца от Зверино се запознаха с типични български занаяти

Учениците от 3 и 4 клас при СУ "Св. Климент Охридски" - с. Зверино, бяха гости на комплекс „Егрека“, в който сред красивата природа, чистия въздух, автентичната атмосфера и чрез участието си в атрактивни занимания се почувстваха фермери, дори и за един ден. Децата се запознаха с българските традиции за месене и печене на хляб и баници, с..

публикувано на 20.04.19 в 16:29

Деветима са задържани при специализирана операция в Дреновец

Девет души са задържани при специализирана акция на Главна дирекция борба с организираната престъпност, МВР и прокуратурата във видинското село Дреновец. Разследването е за трафик на хора, пране на пари и лихварство. Досъдебното производство е под надзора на специализираната прокуратура.  Разследването е започнало след сигнал на..

публикувано на 20.04.19 в 16:03

Програма за Лазаровден представиха деца край митрополитския храм във Видин

Програма от Лазаровден до Възкресение Христово организираха Видинската митрополия и Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин. На Лазаровден деца от Неделното  училище към митрополията изпълниха песни и стихове. Сценка за свети Герасим представиха участниците в школата за куклено- театрално изкуство. Обичая "Лазарки"  показаха от детска градина..

публикувано на 20.04.19 в 14:55