Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изграждането на Индустриална зона София- Божурище

Снимка: BGNES
Икономическа зона "София - Божурище" се очаква да осигури между 3 и 5 хиляди нови работни места в следващите 5 години, заяви Валери Андреев, изпълнителен директор на Национална компания "Индустриални зони".

Тази сутрин в Божурище, на определената територия, ще има церемония за първата копка на икономическата зона. Сред гостите се очакват да бъдат президентът Росен Плевнелиев, министърът на икономиката Драгомир Стойнев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и кметът на Божурище Аспарух Аспарухов.

Икономическа зона "София - Божурище" е мащабен проект на около 3 хиляди декара и първата цел е да се изгради инфраструктурата, продължи Валери Андреев. Очакванията са ни тази зона да стане привлекателна за български и чуждестранни компании, за да може те да се концентрират върху изграждането на собствените си проекти, каза той.

Днес ще представим първата компания – немската фирма Бер Хелла Термоконтрол (Behr- Hella Thermocontrol GmbH или BHTC). Тя е от високотехнологичния автомобилен сектор. Нейните мениджъри оцениха положението ни и в следващата половин година ще бъде готова сградата им, а в следващата една година, те възнамеряват да започнат реално производството на високотехнологични устройства за управление на климатични системи за автомобили, обясни Андреев.

Компанията иска да закупи имот в икономическата зона на 70 хил. квадратни метра. Има заявен интерес от още 10 български компании, такъв проявяват и чуждестранни фирми – в ход са преговори.

В страната се работи по общо осем проекта от подобен характер, но икономическата зона "София - Божурище" е най-мащабният, посочи Валери Андреев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!