Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Българите, които работят в Кипър, се сблъскват с много проблеми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проблемите, с които се сблъскват българските работници в Кипър, са намаляване на работната заплата, забавяне в изплащането на възнаграждения, неизплащане на извънредния труд и осигуровките. Това показва изследване на КНСБ сред българските работници на острова.

Близо 9 на сто от българските работници в Кипър нямат трудов договор, сочи проучването на Института за социални и синдикални изследвания към профсъюза. Наблюдава се значително разминаване между договореното работно време и реалната заетост. Почти всеки втори български работник е полагал извънреден труд, допълни президентът на КНСБ Пламен Димитров:

Близо 12 процента доказват, че нямат никакъв почивен ден през седмицата.

Почти 36 на сто от анкетираните български работници заявяват, че работната заплата не съответства на положения труд. Възнаграждението за българите е по-ниско от заплатата на местните служители:

Около 40,7 процента от всички работещи българи в Кипър са получавали заплата до 800 евро през 2013-а година, съпоставени с около 30,6 процента през 2012-а.

За всеки пети българин в Кипър трудовият договор е прекратяван преди изтичането на срока, но въпреки проблемите има положителни нагласи, коментира Пламен Димитров:

Всеки трети българин всъщност изразява положително отношение и готовност да продължи да работи за следващите десетина години в Кипър, като естествено след това има ясна нагласа да се върне в родината си. 

Друго изследване, направено сред собственици на фирми в Кипър, показва, че 70 на сто от работодателите са били принудени да намалят заплатите на работниците заради кризата, независимо дали са чужденци, или кипърски граждани. По-малко хора са наети на срочен договор. Работниците с по-ниско образование са най-често уволняваните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!