Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойнев: Има възможност за поевтиняване на природния газ

Снимка: БГНЕС

Има възможност цената на природния газ да бъде намалена. В момента се водят преговори за това, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев. Според Стойнев през тази година реално може да започне изграждането на газопровода "Южен поток" на българска територия, а с реализацията на проекта цените на синьото гориво ще паднат поради по-малкото транзитни такси.

Със самото изграждане на проекта "Южен поток", освен че това ще гарантира сигурност на доставките на природен газ за България, фактът, че няма да преминава през толкова държави, няма да има допълнителни транзитни такси, ще доведе до намаление цената на природния газ за България.

Енергийният министър нито потвърди, нито отрече възможността Брюксел да разреши старт на проекта "Южен поток" срещу предварително намаляване на цените на природния газ за Европа.

До момента цените не са се увеличили. Всичко зависи от преговорите между двете страни, но се надявам да постигнем споразумение за намаляване на цената на газта за България.

В момента БЕХ води преговори с "Уестингхаус" за изграждането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", уточни министър Стойнев.

Трябва определено време първо да се изготви акционерно споразумение, след това да се сключи EPC контракт - това отнема време. После ще ни трябват приблизително около шест месеца - всички документи когато са изяснени и когато имаме съгласието на Европейската комисия, евентуално да започнем строителството през 2016-а година.

В Министерството на икономиката и енергетиката бяха подписани договори между Международен фонд "Козлодуй" и Европейската банка за възстановяване и развитие на обща стойност 34,5 милиона евро. С тях ще бъде закупена нова техника за Мини "Марица-изток 2" , за Електроенергийния системен оператор, ще бъде подпомогната енергийната ефективност в обществени сгради и газификация на някои общини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!