Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкратените работници от бургаската корабостроителница ще получат част от обезщетенията си

Снимка: БГНЕС




Всеки от съкратените работници от бургаските корабостроителници може да получи максимално 1200 лева. Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който се срещна с тях в Бургас. Протестът на съкратените работници ще продължи.

Очаква се решението на съда по обявяване на процедурата в несъстоятелност на предприятието и след това регионалните структури и мобилните групи към "Социално осигуряване" ще помогнат на работниците да подготвят формулярите си за обезщетенията, каза социалният министър Хасан Адемов.

Да си получат до шест дължими, но неизплатени заплати. А що се отнася до старите задължения, които са извън определените в закона за гарантираните вземания срок, там процедурата, която може да бъде задействана и вече е задействана по съдебен път е и по линия на ГПК, работниците могат да си потърсят от работодателя старите задължения.

Удовлетворение от срещата заяви и Веселин Кабов, бивш директор "Търговия и маркетинг" в бургаските корабостроителници, който представлява работниците, но протестите ще продължат.

Доволни сме от това, че той този въпрос ще го отнесе и към колегите си от другите министерства, включително и, както ми обеща, и към министър-председателя. Недоволни оставаме от това, че собствениците нямат смелостта или доблестта да се появят и да кажат: ще правим еди какво си, ясно, категорично.

Съкратените служители имат разрешение за протест до края на месеца и ще продължат да се събират пред банката кредитор на фалиралото предприятие.

Подробностите чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!