Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плащането на данъците да става и без електронен подпис, искат от НАП

Снимка: БГНЕС
Законови промени, които да позволят плащането на данъците да става без електронен подпис, както е сега, а само с персонален идентификационен код (ПИК) ще поиска Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщиха пред журналисти представители на приходната агенция.

Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 30 април ще се работи без обедна почивка. В дните, в които изтичат срокове за подаване на декларации офисите на НАП ще работят, докато има клиенти в салоните за обслужване, съобщиха още представителите на НАП.

Декларациите за облагане на доходите се подават до 30 април. Данъците се заплащат в същия срок. 5 на сто отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които декларират с електронен подпис могат да се възползват от отстъпката до края на април. Ползва се само едната отстъпка.

До днес в офисите на приходната агенция са подадени 9000 декларации за облагане на доходите.

Заплащането на данъците и осигурителните вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет. В повечето офиси на НАП са разкрити банкови гишета, през които плащането на данък върху доходите от физическо лице, не се облага с такса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!