Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Archivo

Британският премиер Дейвид Камерън беше обвинен от консерватори, че "мъти водата" с твърдението, че от България и Румъния на Острова пристигат "приемлив" брой имигранти, пише Дейли Телеграф. В четвъртък се очаква над 50 представители на партията да подкрепят поправка към закона за имиграцията, с която се иска ограниченията на трудовия пазар за източноевропейските имигранти да бъдат подновени до 2018-а година. В опит да потуши бунта по въпроса за имиграцията Камерън призна, че симпатизира на недоволните, но не може да възстанови ограниченията в предишния им вид.

Руската преса обръща основно внимание на събитията в Украйна. Украинският парламент е свикан днес на спешно заседание. От решенията на Върховната Рада зависи съдбата на страната, изправена на ръба на гражданска война, посочва Новие известия. Очаква се в парламента да бъде оповестен резултатът от преговорите между президента Виктор Янукович и опозиционните лидери, водени през последните дни. Събитията обаче вече не зависят само от възможните отстъпки на държавното ръководство. Конфронтацията стигна твърде далеч, част от участниците в Евромайдана не смятат водачите на опозицията за свои лидери. Тези хора искат от президента и правителството безусловна капитулация и не са склонни за никакви компромиси с Янукович, посочва изданието.   

Протестът се разпространи вече из украинската провинция и президентът търси начин да сключи сделка с опозицията, за да сподели с нея отговорността за положението в страната. Противниците му обаче не бързат да отслабят натиска върху властта. Целта им е да постигнат максимални отстъпки срещу минимални задължения, смята Комерсант.   

Майданът си има собствена "Ал Кайда" - радикалите от групировката "Десен сектор". Точно тя воюва с "Беркут" и щурмува обществени сгради, обяснява Комсомолская правда. "Десен сектор" отначало бе възприеман като група футболни фенове - не твърде сериозно. Майданът с радост ги взе под крилото си и това бе основната грешка на политическата опозиция. Днес е ясно, че този трън, вкаран в протестния организъм, е имал планирана роля - рязко да радикализира протестните акции, смята вестникът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!