Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимната обстановка в страната започва да се нормализира

Снимка: БГНЕС

Втори ден продължават дългите опашки от тежкотоварни камиони на Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост", съобщиха от "Гранична полиция" - Русе. Камионите изчакват в двете посоки, като общата дължина на колоните е повече от седем километра. Причина за затрудненото движение е затварянето на граничния пункт в посока Румъния за повече от денонощие заради лошата метеорологична обстановка там. Опашката се движи, няма технически проблеми, добавиха от "Гранична полиция".

Обстановката в Силистренска област започва да се нормализира и вече няма селища без ток и вода. Главните пътища за Русе и Шумен са отворени и проходими при зимни условия. Движението за Добрич се осъществява през село Попкралево. От Областното пътно управление препоръчват за Варна да се пътува по обходните маршрути - през село Войново, Алфатар и Тервел. Сутринта от силистренската автогара са тръгнали два автобуса за Варна и един за Русе. Предвид прогнозите за нови валежи утре от автогарата препоръчват гражданите да се информират по телефона за намеренията на превозвачите, преди да планират пътуване. Част от обходния път на Силистра между селата Айдемир и Калипетрово все още е непроходим. В Силистра улиците се почистват, но движението продължава да е силно затруднено. Има много непочистени квартални улици.

Пътят Ахтопол - Синеморец все още е затворен, а река Велека - в района на устието, е заляла пътното платно и сапьорска група от Военноморската база в Бургас чрез взрив ще освободи оттичането на водата, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев: 

Имаме нужда държавата да се намеси и да направим контролирани взривове, с които да позволим водата да се оттече, като по този начин ще намали своето ниво и ще може вече пътят да бъде проходим. 

Ако не се вземат спешни мерки, е възможно пропадане на пътя, каза областният управител Павел Маринов:

Сформирахме спешна група за бързо реагиране, която бе съставена от "Гранична полиция", от представители на военно поделение "Атия" и АПИ - Пътна инфраструктура. Решението беше с контролиран взрив да се осигури проток на водата към морето и до края на деня това трябва да стане.

Почистването на снега от улиците на Варна, както и почистването на подлезите и спирките продължава, съобщиха от Общината. Проблемът с електрозахранването на село Каменар е отстранен, съобщи кметът Светослав Райков. По данни на останалите кметове на варненските села Казашкото поле, Звездица и Константиново, обстановката е нормална при зимни условия и няма сигнали за спиране на ток и вода. Тази нощ в Социално-учебния професионален център "Д-р Анастасия Железкова" са настанени още двама бездомници, с които общият им брой става 98. От храма "Свети Андрей" са направили дарение с храни за хората в приюта. Над 100 сигнала за заледени участъци и паднали дървета и клони са постъпили при дежурния в Общината. Работата за тяхното почистване и извозване продължава. 

В Шуменско непроходими остават пътищата Габрица - Черноглавци и Каолиново - Становец. Три села в община Крушари и четири в Каварненско са без вода заради авария в помпена станция. Бедственото положение в бургаската община Руен е отменено.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!