Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция спира разрешителните за превозвачите ни от 1-ви февруари, опасност от ново блокиране на границата

Снимка: БГНЕС

Съществува реална възможност границата с Турция отново да бъде блокирана от ТИР-ове, ако не се реши проблемът с квотата за разрешителни между България и Турция за трети страни. Това съобщи изпълнителният директор на Автомобилната администрация Димитър Ганев. От турска страна са изпратили писмо, в което заявяват, че ще спрат използването на всички разрешителни на българските превозвачи от 1-ви февруари.

Още миналата година България е заявила желание за увеличаване квотата на разрешителните за трети страни, както и за транзитните разрешителни, но от турска страна и до днес не са приели среща, на която това да бъде договорено. Поради тази причина българските превозвачи работят със същия брой разрешителни, както през миналата година. Автомобилната администрация е установила сериозен дисбаланс в квотите и смята, че липсата на реакция от съседната държава пречи на българските превозвачи да поддържат пазарите си в трети страни.

При предоставяне на 250 хиляди разрешителни на турската страна те са използвали само 128 хиляди. Същевременно на българските превозвачи се предоставят 1 100 разрешителни и този брой се оказва недостатъчен.

Според най-лошия сценарий, допускан от българската страна, Турция може да анулира валидността на еднократните разрешителни на нашите превозвачи, което ще прекрати достъпа им до територията й.

Димитър Ганев каза, че българската страна ще предприеме реципрочни действия спрямо южната ни съседка:

Тъй като очакваме при едно отваряне на пазара към Сирия и Ирак повече автомобили да тръгнат надолу, ние ще искаме повече транзитни разрешителни. Турската икономика работи усилено, тя произвежда стоки, товари. Тези стоки и товари те предпочитат да си ги превозват сами, тоест ги пазят за своите превозвачи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!