Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-сериозният проблем във Фонда за лечение на деца е неефективната работа на външните експерти

Снимка: БГНЕС

Проверката на дейността на Фонда за лечение на деца показва, че най-сериозният проблем там е неефективната работа на външните експерти. Проверката започна след сигнали от членове на Обществения съвет към Фонда и медии, че документите на болни деца се бавят с месеци.

При проверените 37 досиета в 24 случая те са представени със закъснение между пет и 54 дни, като съгласно правилника на Фонда докладите трябва да са готови в 14-дневен срок.

Сериозен проблем е и координацията, която Фондът осъществява с лечебните заведения в чужбина, тъй като изпращането на оферта, определянето на дата за прием на пациент или осъществяването на преглед не може да бъде регулирано от Фонда и е в пряка зависимост от болницата.

Липсват мотивирани искания от експертите за удължаване на срока за изготвяне на докладите, независимо че има случаи на искания за допълнителни изследвания, въз основа на които да се удължи срокът за представяне на становището.

Независимо от късното предоставяне на документите, директорът на Фонда не се е възползвал от правата си от правилника и не е предложил заличаване на експерт от списъка.

Окончателният доклад ще бъде представен от министъра на здравеопазването до края на месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!