Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акредитацията ще стане задължителна за всички болници

Снимка: БГНЕС

Статутът на университетските болници няма да бъде променян, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева. По думите й обаче акредитацията за всички болници ще стане задължителна.

Министър Андреева каза, че в момента акредитацията, каквато е сега, с пожелателен характер, е безсмислена:

Освен това, акредитацията проверява абсолютно всичко по стандартите, на което трябва да отговаря едно лечебно заведение. Вероятно, може да се наложи някои от специализираните университетски болници да бъдат част от по-големите такива. Окрупняването е процес, вероятно след като мине акредитацията, много от нещата са въпроси на промени в законодателството. След като това бъде факт, вече ще започне и самият процес, уточни Андреева.

Дотогава ще се разработят алгоритмите, остойностяването, защото те са нови клинични пътеки, така че втората половина на годината всички нови пътеки, включително и радиохирургията, която се работи в цял свят и това е модерния метод за лечение на онкологичните заболявания, ще бъде факт, каза още министърът на здравеопазването.

По отношение на липсата на някои онкологични лекарства, Андреева каза, че при всеки сигнал за липса на медикамент в аптеките Министерството веднага уточнява причината, а и ведомството не може пряко да влияе на вноса и износа на лекарства.

В краткосрочните мерки, които предлагаме, включително и в Закона за лекарствата, в който много се дискутира частта за уведомителния режим с цел предотвратяване на паралелния износ и липса на медикаменти на пазара, всичко това са мерки само и единствено в посока на нашия пазар да не остават дефицити на медикаменти, особено за сериозни заболявания, каквито са и онкологичните, подчерта Таня Андреева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!