Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английски криминалисти разбиха международна престъпна мрежа за пране на пари с клон в България

Снимка: БГНЕС

Под ръководството на Националната агенция за престъпността във Великобритания, на територията на България е проведена мащабна операция по разкриването на престъпна мрежа за пране на пари. Разследване се е провело също във Великобритания, ЮАР и Испания.  У нас то е било съсредоточено на територията на Пловдивска област с участието на прокурори, следователи , служители на ДАНС и МВР.

Осем са претърсените адреси в Пловдивска област.  Иззети са множество СИМ-карти и телефони, електронни носители и устройства, както и документи, сред които и такива за самоличност на чужди граждани.

Говорителят на Пловдивската окръжна прокуратура Галина Андреева потвърди за голям брой разпитани с установена съпричастносткъм извършване на парични транзакции. Като цяло, в операцията са участвали  250 служители на правоохранителните органи на Великобритания, България, ЮАР и Испания. Общо намерени и иззети са около половин милион британски лири и диаманти за  приблизително 100 хиляди британски лири. Задържаните на територията на четирите държави са 20 души.

Членовете на престъпната група са заподозрени в предоставянето на услуги по изпиране на пари на по-голяма организация, занимаваща се с широк кръг от престъпления, включително трафик на висококачествени наркотици.  Разследването под ръководството на Националната агенция за престъпността на Великобритания продължава. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!