Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи разделянето на НЕК и ЕСО

Снимка: БГНЕС

Приключи разделянето на Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор. Така операторът ще стане финансово независим, ще работи без посредници и ще получи 35-годишна лицензия за пренос на електрическа енергия.

От НЕК към Системния оператор ще преминат активи за около 2,1 млрд. лева. Цялото имущество, което се прехвърля, е свързано с дейността „пренос на електроенергия“, посочват от енергийния регулатор. Това са около 300 подстанции, над 14 000 километра далекопроводи високо напрежение. Освен това към ЕСО минават всички недвижими имоти, които са част от електропреносната мрежа или я обслужват. Същевременно ЕСО става длъжник по всички заеми, отпуснати на НЕК за електропреносната система. За да изпълнява новата си роля за периода от 2014-а до 2018-а година ЕСО планира значителни инвестиции. В решението на ДКЕВР обаче не са посочени конкретни цифри. Правното, организационното и финансовото отделяне и преструктуриране на дейностите на двете държавни дружества - НЕК и ЕСО, е последната стъпка за изпълнение на изискванията на Европейската енергийна директива и на Националното законодателство.

Отделянето на енергийния системен оператор като собственик на електропреносната мрежа ще позволи на дружеството да стартира процеса по сертифицирането му като независим преносен оператор, като следващата стъпка за развитието на конкурентен и финансов стабилен енергиен пазар е съобразена с изискванията на третия либерализационен енергиен пакет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!