Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Да благодарим на АБВ за мечешката услуга и повече да не се занимаваме с тях

| обновено на 08.02.14 в 18:30
Снимка: Капитал


Лидерът на БСП Сергей Станишев предупреди, че всеки избирател на партията, който гласува за АБВ, ще гласува против каузата, с която столетницата се е нагърбила за управлението и за спечелването на евроизборите.  В словото си Станишев изрази подкрепата си за правителството и се обяви за референдум за данъчната система, а не за изборните правила. Той коментира и движение АБВ с думите "бяхме изненадани от засада, бяхме ударени в гръб" и допълни:

Било каквото било. Да затворим тази страница и да си гледаме нашата работа. Да не влизаме в капана, който са ни подготвили - през цялата кампания да се обясняваме и да се оправдаваме заради действия на наши бивши другари. Все повече затъват в собствените вътрешни противоречия и обяснения. Ту нямало да правят партия, ту са млада партия, щели да се договарят за националните приоритети с всички, включително и с ГЕРБ, да ни помагат да си увеличим избирателите. Да им благодарим за тази "мечешка услуга" и повече да не се занимаваме с тях.

По думите на Станишев, евроизборите ще бъдат показателни за бъдещето на България и затова ГЕРБ прави всичко въмжно да си върне властта.

Това е срещу което сме изправени - концентриран, целенасочен и безпардонен глад за власт. Тези хора превръщат в мръсотия всяко нещо, до което се докоснат.

Лидерът на БСП припомни, че левицата винаги е била силна и е побеждавала, когато е била единна:

Опитаха, опитват да ни ударят за пореден път. Не знам дали си мислят, че са успели, но днес нито сме паднали, нито сме на колене и имаме силата да извървим пътя, по който сме тръгнали. Трудното е зад нас, а ни предстои още по-трудното - да успеем и да се гордеем с успеха, който сме длъжни да извоюваме на европейските избори.

В емоционално изказване Стефан Данаилов призна, че е разочарован от АБВ:

Да губя хора, които аз съм уважавал, хора, които съм обичал, хора, в които съм имал доверие.

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че подкрепата на БСП е била решаваща за пътя, по който върви правителството и за увереността, която дава левицата, че може да се справи:

Днес, повече отвсякога, единството вляво е с национална значимост. То е условие за устойчивостта на Кабинета и за необратимостта на процеса на нормализация, на цялостния ни социално-икономически и политически живот. Аз вярвам, че, както винаги досега, ще намерите верните решения и настоящият конгрес ще ги затвърди като отправна точка и към решаващите предстоящи избори за Европейски парламент.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пожела на Сергей Станишев БСП да е първата политическа сила на евроизборите. Местан призна, че левицата е основната политическа сила, подкрепяща правителството.

Основният субект на властта, който стои зад кабинета "Орешарски", е Българската социалистическа партия, не само защото тя е мандатоносителят, а защото представя политическата воля на над 1 000 000 български граждани. Втората политическа сила, която стои зад кабинета "Орешарски", ще носим отговорности съобразно далеч по-скромната ни политическа тежест, ще го правим коректно и с достойнство, защото Орешарски заслужава своя шанс.

Левицата се отказа да обяви евролистата си на днешния конгрес, но на "Позитано" 20 упорито се говори, че Станишев ще бъде водач.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!