Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистерството: ЕК не предупреждава за окончателно спиране на плащанията

| обновено на 13.02.14 в 19:16
Снимка: БГНЕС

Писмото на Европейската комисия не съдържа предупреждение за окончателно спиране на плащанията, коментира за "Хоризонт" министърът на околната среда Искра Михайлова:

Такова предупреждение няма. Съдържа предупреждение, което напомня текста на конкретни членове от директива и които задължават страната ни в рамките на два месеца да отговори и да предостави изискваната информация. Нещо, за което ние сме информирани. Информацията, която се изисква, не се различава от информацията, за която ние говорим още от края на месец ноември и от писмото от 27-и ноември.

В момента се извършва проверка на проектите на общините, за да се установят слабостите при обществените поръчки. Ще бъдат наложени финансови корекции върху проектите на общините за пречиствателни станции и депа за отпадъци:

Ние проверяваме тези договори за обществени поръчки, всички, които са над изискванията по директива и на които няма наложени финансови корекции в размер на 25%. От тук нататък какъв ще бъде размерът на корекцията и как тя ще бъде наложена е въпрос на работа, заедно с одит на средствата от Европейския съюз. Агенция в Министерството на финансите, с която ние работим в тясно сътрудничество, и която, доколкото разбрах, днес е била сериозно похвалена от одита на Дирекция "Регионална и урбанистична" политика на ЕК. 

Искра Михайлова изрази надежда, че не само финансовите корекции, а и всички мерки за подобряване на системите за управление и контрол ще доведат до възстановяване на плащанията на европейски пари по програма "Околна среда".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕК може да спре окончателно плащанията по ОП "Околна среда" за България

Европейската комисия официално е уведомила България, че може да спре окончателно плащанията по Оперативна програма „Околна среда”, които бяха временно прекратени през ноември. До българските власти вече е изпратено предупредително писмо, съобщи на..

публикувано на 13.02.14 в 13:58