Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските и турските превозвачи ще решават съвместно проблемите

Снимка: БГНЕС

Турските и българските превозвачи се договориха за общи, съвместни действия за изглаждане на проблемите, възникнали с превозите през общата граница. За целта два пъти годишно ще провеждат съвместни срещи. Това бе решено на състоялата се в Истанбул среща между ръководството на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища, АЕБТРИ, и турската автомобилна асоциация. Срещата е първата след приключването на конфликта, който доведе до затварянето на границите в продължение на две седмици. 

Президентът на Турската автомобилна асоциация Четин Нухоглу заяви, че целта е тяхното послание да достигне до транспортните министерства на двете страни и се надяват, че те ще подкрепят съвместните им усилия за разрешаването на проблемите. Председателят на АЕБТРИ Георги Петърнейчев заяви, че постигнатият резултат е много добър. Договорихме се да подпишем и съвместен протокол, който смятам, че ще бъде особено полезен за решаването на всички проблеми в дългосрочен план, а също и да установим директна телефонна линия, допълни той.

На 17-и този месец в Анкара ще се проведе българско-турска среща на ниво транспортни министри. На срещата ще присъстват и представители на браншови организации от двете страни.

Министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов заяви във връзка с предстоящата инициатива, че проблемът с разрешителните на превозвачите, който датира от 10-15 години, ще се реши веднъж завинаги следващия понеделник в Анкара. Министър Папазов направи уговорката, че разговорите, които предстоят в Анкара, ще бъдат тежки, както и претенциите на двете страни.

Турски източници съобщиха, че митницата на Капъкуле работи нормално, има около 7 км опашка от тирове, но се очаква до утре по-голямата част да се изтеглят. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!