Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Католическият свят отбелязва празника Свети Валентин - Деня на влюбените

По случай католическия празник Свети Валентин (Деня на влюбените) папа Франциск ще се срещне на площад "Св. Петър" със сгодени двойки, общо 25 000 души.

Очаква се американците да похарчат около 17 милиарда долара за подаръци на Свети Валентин. 54 на сто ще празнуват деня на любовта, с 6 на сто по-малко от предишната година - това показва проучване, цитирано от телевизия Си Би Ес. Традиционно се подаряват цветя, на първо място рози, които поскъпнаха поради нарасналото търсене:

От началото на февруари плантациите за рози започнаха да вдигат цените на своята продукция, казва продавачка в цветарски магазин в Ню Йорк, в който през януари букетът е струвал 75 долара, а сега - 95 долара.

Турски рози ще си подаряват влюбените у нас и в другите съседни на Турция страни. Над половин милион стръка червени рози са били експортирани за България, Гърция, Румъния, Азербайджан и Русия специално за празника на влюбените, каза председателят на задругата на цветарите в град Измир. Досега Турция изнасяше за чужбина само карамфили, но голямото търсене на рози подтикнало да започне тяхното отглеждане. Задругата на цветарите в Измир е фиксирала и цените за розите, специално за деня на влюбените, за да не спекулират продавачите поради увеличеното търсене. Стрък роза от местните сортове се продава по 5 лири, а вносните по 10 турски лири.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!