Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствени протести се състояха в Истанбул и Анкара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Истанбул голяма група демонстранти участва в протестна акция срещу изложението за технологии на водни електроцентрали и язовири, което се откри в Конгресния център. Протестната акция се организира от няколко влиятелни екологични организации. Протестиращите се обявиха срещу проектите на правителството за строителство на нови водни електроцентрали, заради които се унищожават естествените насаждения. Не на водните електроцентрали, не унищожавайте природата, скандираха участниците.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Участниците в протестната акция замеряха полицаите с пластмасови бутилки и камъни. Арестувани бяха десетки души, има и ранени. 

А стотици хора в центъра на турската столица Анкара участваха в масова антиправителствена демонстрация. Те настояха да бъдат освободени военнослужещите, които са осъдени за предполагаем заговор срещу правителството.

Протестната акция се организира по инициатива на редица неформални граждански организации. Демонстрантите се насочиха към парламента, за да подадат декларация. Но силите на реда се нахвърлиха срещу демонстрантите със сълзотворен газ и водни оръдия и не им позволиха да стигнат до сградата на парламента. Станаха сблъсъци, има ранени и арестувани хора.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!