Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Италия започна консултации за съставяне на ново правителство

Джорджо Наполитано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Италия Джорджо Наполитано започна консултации с представителите на политическите партии в парламента за създаване на ново правителство след оставката на премиера – демократ Енрико Лета. Неговият наследник на поста е председателят на партията на демократите Матео Ренци. Целта е да се запази приемствеността в мандата на партията, спечелила изборите преди година, до 2018-та година и осигуряване на политичиска стабилност дотогава.

Партията “Левица, екология, свобода”, заяви на срещата си с президента Джорджо Наполитано, че ще бъде в опозиция на правителството на Ренци. В консултациите отказват да участват движението “Пет Звезди” и партията “Северна лига”. Те не одобряват решението на Наполитано оставката на Енрико Лета да не се обсъжда в парламента. За тях това не е демократично, както и за Силвио Берлускони. Той също не е съгласен с начина, по който се назначават премиери от времето на Марио Монти до сега, но предпочита да разговаря с Джорджо Наполитано в качеството си на лидер на своята  партия “Форца Италия”.

Последни с президента ще се срещнат представителите на демократите, но без участието на председателя на партията Матео Ренци. Късно тази вечер или утре той ще бъде повикан в палата Куиринал, където Джорджо Наполитано ще му възложи да състави правителство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!