Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански организации в Турция реагираха на безредиците заради Джумая джамия

Снимка: БГНЕС

Безредиците, във връзка с Джумая джамия в Пловдив и срещу турското генерално консулство в града, предизвикаха силен отзвук сред редица граждански организации в Турция. Те осъдиха проявите на религиозна нетърпимост в България и настояха да бъдат взети мерки от страна на българските власти, за да не се допускат подобни прояви, както и да бъде потърсена отговорност от виновните.

Съюзът на балканските медии в Одрин публикува декларация, в която се изразява тревога от случващото се в България, защото "подобни ксенофобски прояви са заплаха за етническия мир в страната".

В декларация на Дружеството на анадолските младежи се подчертава,че в Одрин има две български църкви, за които турската държава полага необходимите грижи и хиляди българи ги посещават и извършват в тях обредите си без да бъдат притеснявани от местните хора.

Ние сме съседи, а съседът най-добре разбира съседа си ,затова очакваме, че и в България ще прояват същата толерантност,с която ние се отнасяме към българските храмове в Одрин, се казва в декларацията.

От Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци изразиха безпокойство от това,че делата за връщането на вакъфските имоти в България се използват за разпалване на религиозна вражда спрямо турците и мюсюлманите в страната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!