Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решиха, че социологически проучвания ще се правят и в изборния ден

| обновено на 18.02.14 в 13:15
Снимка: БГНЕС

БНР и БНТ ще отразяват предизборната кампания чрез клипове и диспути, договорени 31 дни преди изборния ден. Двете обществени медии ще предоставят време за безплатни диспути с времетраене не по-малко от 240 минути. При президентски избори безплатният диспут трябва да е не по-малко от 1 час.

Печатните медии и онлайн новинарските услуги ще предоставят едни и същи условия и цени на всички партии, коалиции и инициативни комитети, които ще се обявяват в интернет страницата им не по-късно 40 дни преди предизборния ден и ще се изпращат незабавно на Сметната палата и ЦИК.

Депутатите забраниха предизборната агитация в държавните и общинските институции, както и в държавния и общинския транспорт. 

Остава в сила денят за размисъл преди избори, в който предизборните прояви са забранени. Агитационните материали могат да се поставят само на местата за предизборната кампания, в противен случай те ще бъдат премахвани принудително, ако лицето, в чиято полза са, не ги отстрани в тридневен срок.

В 7-дневен срок след изборите партиите и коалициите са задължени сами да премахнат своите агитационни материали. 

Парламентът не прие предложението от народния представител от "Атака" Павел Шопов, което забранява разгласяването на социологически проучвания в изборния ден. Той се мотивира така: 

Социологическите агенции чрез медиите осъществяват огромна дейност в този ден, която, бих казал, е в тяхна полза - тя е търговска дейност. Но това изкривява онова, което става като вот. Това изкривява онова, което българските граждани подават. Още от сутринта под формата на книги, песни или на цветя се подават едни информации, които много често са изкривени, така че да се внуши на избирателите, че една или друга политическа сила печелят, или съответно губят, получава добър процент от вота или обратно. 

Депутатите решиха, че социологическите изследвания ще се правят и в изборния ден, но не непосредствено пред избирателните секции. Резултатите от тези проучвания ще се оповестяват след 19.00 ч. в изборния ден. 

Гласуването ще се извършва с общи хартиени бюлетини по утвърден от ЦИК образец. Те ще са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия с поредни номера и полиграфическа защита. 

От ГЕРБ настояха бюлетините да са с определено тегло и така да бъде защитена тайната на вота, но управляващите отхвърлиха предложението. Цецка Цачева заяви: 

Много са примерите, последните във времето са от частичните избори в Гърмен и в Белене, където при малко кандидати вотът на българските граждани на практика става явен. Това, което се предлага от вносителите като текст, звучи пожелателно – плътна бяла хартия. За едни тя е плътна, за друг не е. Какво правим, ако въпреки плътната бяла хартия, самите бюлетини са прозрачни и издават тайната на вота. Не е ли сега моментът да се запишат такива правила, които да направят този процес необратим? 

Мая Манолова обясни: 

Текстът, който предлага ГЕРБ, е действащ текст в Изборния кодекс, който беше приет от ГЕРБ. Въпреки изискването за тежест на хартията всички сме свидетели, че бюлетините по време на президентските избори, когато беше избран Росен Плевнелиев, бяха прозрачни. Тогава, искам да припомня, че по отношение на прозрачността на хартията имаше отправени жалби до ЦИК от районни избирателни комисии и със свое решение ЦИК отхвърли жалбите на районните избирателни комисии и на практика се произнесе в полза на това бюлетините да бъдат прозрачни. 

Бюлетините ще бъдат печатани в печатницата на БНБ под контрола на Министерството на финансите и ЦИК. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!