Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседанието на НС беше прекратено заради смъртта на Димчо Михалевски

| обновено на 18.02.14 в 15:29
Снимка: БГНЕС

Заседанието на парламента беше прекратено след съобщението за внезапната смърт на депутата от "Коалиция за България" Димчо Михалевски.

Отиде си един млад човек, който всички народни представители познаваха с добро, познаваха с неустоимата му сила да отстоява политическите си идеи, да влиза подготвен в политически битки, да ги печели и да се отдава на обществото. Вярващ в бъдещето на България, съобщи пред народните представители председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Все още не е ясно кога парламентът ще обсъжда предложените от политическите сили декларации. Депутатите трябваше да дискутират текстове на "Атака" и ГЕРБ, както и варианта на Михаил Миков за толерантност. ДПС вече оповестиха, че подкрепят инициативата на председателя на парламента.

Очакваше се дуел с декларации в пленарната зала. Обсъждането и гласуването на декларацията на "Атака" беше предложено като компромисно решение. Вчера депутатите на Волен Сидеров напуснаха залата, след като им беше отказано в извънредната програма да бъде включена точката. Тогава от председателството обясниха, че при извънредни заседания не се допускат промени в дневния ред. Днес обаче точката за декларацията беще допусната, след като стана ясно, че и председателят на парламента Михаил Миков ще предложи свой вариант.

Пред "Хоризонт" Миков обясни, че с декларацията ще се търси сваляне на напрежението между политическите партии, ще се призовава и за отговорност на партиите в деня преди годишнината от обесването на Васил Левски. Текстът на декларацията още не е ясен.

Декларациите на ГЕРБ и "Атака" са сходни. И двете партии искат осъждане на "езика на омразата, екстремизма и антибългарската реторика". Но докато "Атака" искат само осъждане на изказването на депутата от ДПС, ГЕРБ предлагат парламентът да се произнесе и срещу нагнетяването на етническата нетърпимост и използването на етническия мир за разменна монета в политическите спорове. 

Очаква се декларациите да бъдат обсъдени на следващото парламентарно заседание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!