Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България осъди актовете на насилиe в Киев

Снимка: БГНЕС

България остро осъжда актовете на насилиe в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени. Това се казва в официално изявление на външния министър Кристиан Вигенин:

Смятаме, че президентът и политическите лидери в Украйна следва да подходят  към ситуацията с цялата необходима политическа отговорност и чрез диалог да намерят изход от тежката криза, в която се намира страната. Настояваме всички участващи в конфликта страни да се ръководят от уважението към човешките права, гражданските свободи и волята на украинския народ, с оглед създаването на предпоставки за трайно решаване на реалните проблеми на украинското общество, пише още в изявлението на българския министър на външните работи.

Във връзка с ескалацията на напрежението в Украйна, външното ни министерство настоятелно съветва българските граждани по възможност да не предприемат пътуване до Украйна. По информация на българското посолство там, от полунощ движението към и от Киев е блокирано от сили на Вътрешните войски. Ситуацията в западната част на страната също е критична и има въоръжени сблъсъци.

От Външното министерство съветват българските граждани, които се намират на територията на Украйна да не посещават централните части на Киев, да избягват големи струпвания на хора, предварително да се осведомяват за обстановката и да търсят съдействие от посолството ни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!