Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паднала върба в Борисовата градина се преражда под длетото на Алексей Алексиев

3
Снимка: Мариана Гомилева


От близо два месеца всеки ден Алексей Алексиев, инженер-химик по професия, но със страст към дърворезбата, взима инструментите си и отива в Борисовата градина, за да превърне някое паднало дърво в истинско произведение на изкуството.

По дървото вече могат да се видят множество стилизирани цветя, листа и различни животинки. Работата кипи усилено и до началото на март би трябвало да бъде направено и последното движение с длетото. След това предстои консервация на дървесината.

Пред Радио София майсторът разказа, че още през 90-те години на миналия век е правил същите неща, и то в центъра на столицата, но, уви, нищо не се е запазило.

В момента Алексей Алексиев разчита на въображението и на импровизаторските си способности, за да създава красота от един дънер на върба.

Не знам дали аз го избрах, или то – мен, от детинство съм играл около това дърво - тогава още живо и изправено, защо да не се прероди в нещо красиво? – пита риторично човекът с длето. – Колкото и трудности да възникват, с желание и упоритост – става…

Чуйте още за/от майстора и идете да видите. Няма само чужденци да се възхищават и да се снимат до още незавършената творба…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия