Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдията по делото "Октопод" отказа да си направи отвод

Снимка: БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова отказа да си направи отвод по така нареченото дело "Октопод". Тя отхвърли всички обвинения в пристрастност, с които адвокатите на основния подсъдим Алексей Петров поискаха оттеглянето й.

Защитниците настояха за  отвод като отзвук от задочния диалог между Цветан Цветанов и Делян Пеевски.  Според твърденията на ДПС депутата бившият вътрешен министър лобирал пред главния прокурор Сотир Цацаров да покровителства съдия Ченалова по делото, което се води срещу нея в Македония. Пеевски твърди, че Цветанов дал да се разбере, че държи именно тя да финализира процеса срещу Алексей Петров.

Според Ченалова, това не може да е основание за отвод, защото става дума за правото на две лица да упражняват конституционното си право на свободно слово. По думите й няма никакви доказателства, че тя е търсила помощ от Цветанов, както и че е поемала  насрещен ангажимент за крайния финал на мегаделото "Октопод". Румяна Ченалова припомни, че съдебният състав е от петима души, така че няма как тя еднолично да реши изхода от процеса. Съдията от Софийския градски съд беше категорична, че ако се оттегли от делото, това би означавало занапред всеки да може да поиска смяна на съдия чрез с публикация, която не почива на достоверни данни.

Процесът продължава с разпит на Нешка Робева.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Съдебният състав по делото "Октопод" се оттегли за размисъл

Съдебният състав по така нареченото дело "Октопод" се оттегли на близо двучасов размисъл, след като защитата на основния подсъдим Алексей Петров поиска отвод на съдия-докладчика Румяна Ченалова . Причината - задочният диалог между депутатите Цветан..

публикувано на 24.02.14 в 13:22