Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия за Изборния кодекс отхвърли ветото на президента

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по Изборния закон отхвърли президентското вето върху текстове по новия Изборен кодекс. Депутатите от Коалиция за България, ДПС и "Атака" решиха да предложат на парламента повторното приемане на върнатия от президента за ново обсъждане Изборен кодекс.


Цецка Цачева от ГЕРБ коментира, че работата на комисията е предопределена и въпреки това ГЕРБ ще подкрепи ветото на президента. Татяна Буруджиева от Коалиция за България коментира:

Същият този господин Плевнелиев, който нямаше никаква критика 2012-а година към Изборния кодекс, до такава степен отхвърлен от цялото общество. И кога беше той равноотдалечен? През цялото време той се базира в мотивите си на някаква устойчивост, която не била постигната. Въобще няма да споменавам факта, че две години беше министър на регионалното развитие, ГРАО-то беше под негово подчинение, всички светли идеи за това как да се направят списъците, можеха да бъдат реализирани.

Миналата седмица държавният глава Росен Плевнелиев наложи частично вето върху изборния закон заради неефективната преференция, отказа от електронно гласуване, начина на структуриране на Централната избирателна комисия и затрудняване на процедурите за свикване на референдуми. Президентът върна и текст заради техническа грешка в методиката за разпределение на мандатите на парламентарни избори.

В 13.30 часа започва извънредното заседание на Народното събрание, на което ще бъде обсъдено ветото на държавния глава. За да бъде преодоляно, трябва да гласуват поне 121 народни представители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!