Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Атака" иска възстановяване на производството в "Кремиковци"

| обновено на 05.03.14 в 12:10
Снимка: БГНЕС
По предложение на "Атака" парламентът започна да обсъжда Проект за възстановяване дейността и производството на завода за непрекъснато леене на стомана в "Кремиковци". След близо два часа дебати, по предложение на "Атака"  решението беше отложено и  изпратено в икономическата комисия.

Депутатът от  Павел Шопов заяви, че трябва да се предприемат спешни мерки за възстановяване на дейността и производството на завода. Той припомни, че правителството често говори за връщане в строя на мощности, които са имали много голямо значени преди и могат да имат голямо значение за брутния вътрешен продукт.

Правителството нито юридически, нито в закона за бюджета може да отделя средства, за да възстановява производствена частна собственост. А това, че правителството може да анализира такава възможност и парламентът може да направи препоръка, аз мисля, че тук нямаме никакви противоречия. Но ние категорично не можем да задължаваме изпълнителната власт да прави бюджетни инвестиции и да се ангажира с решения при положение, че не е извесно каква ще бъде инвестиционната възвръщаемост, каза Румен Гечев от "Коалиция за България".

Според Алиосман Имамов от ДПС възстановяването на дейността на завода би довело до положителен социален и икономически ефект върху икономиката, но трябва да се има предвид, че заводът за непрекъснато леене на стомана вече не е част от имуществото на "Кремиковци" АД, а  е собственост на частно търговско дружество.

Опозицията обяви, че дебатът се използва за предизборни цели. Емил Радев от ГЕРБ обясни защо няма да подкрепят проекторешението: Какво в момента правим? Ще задължим правителството пак даде стотици милиони от парите на българските данъкоплатци да закупи едно разрушено предприятие, защото това е на практика решението, което се предлага тук да гласуваме. Оттам нататък, за да възстанови някакво производство, да се дадат още стотици милиони. Ако искаме в момента да осигурим най-платежоспособния клиент на една частна фирма на едни разрушени сгради и недвижими имоти, нека гласуваме това предложение.

Проф. Станислав Станилов от "Атака" заяви, че няма нужда да се товари бюджетът, тъй като има Българска банка за развитие, а на твърдението, че предложението не е икономически обоснована Волен Сидеров отговори: А кое е икономически обосновано? Да се разграбва България? Да се раздава това, което е останало от България на наши фирми. За милиони, милиони да се граби. Това е икономически обосновано, това е нормално. Обаче да се възстанови "Кремиковци" или да участва дори държавата... Защо държавата да не участва там? Защо да не вложи пари там държавата и примерно да бъде държавно частно дружество?"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!