Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тече наказателна процедура срещу България заради изборното законодателство

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейската комисия е започнала преди месец наказателна процедура срещу България заради неизпълнен от страната ни ангажимент във връзка с правото на европейски граждани, живеещи в друга страна, да могат да бъдат избирани за евродепутати. Директивата е част от усилията за облекчаване процеса на гласуване в европейските избори, защото избирателната активност в тях намалява непрекъснато. Данните сочат, че около 8 млн. европейци живеят извън родината си.

Още 13 държави, сред които Белгия, Дания, Франция и Румъния не са променили националното си законодателство в съответствие с това изискване и също са получили предупредителни писма, като първа стъпка от наказателната процедура, която в бъдеще може да стигне до съд и налагане на глоби.

Желанието на Еврокомисията е промените в изборните правила да станат факт преди вота за нов Европейски парламент през май.

Преподавателят по европейско право Атанас Семов коментира в интервю, че неуведомяването на ЕК за това, че изискваната норма се вгражда в българското законодателство също може да се повод за санкции. В тази ситуация обаче няма особена политическа драма, смята Атанас Семов. Чуйте какво каза още той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!