Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Страсбург пак осъди България

Европейският съд за правата на човека осъди България да плати 4 хиляди евро на суданския гражданин Абду. Става дума за расистко нападение пред Централните софийски хали през 2007-а година, което прокуратурата е отказала да разследва.

Мъжът и негов приятел, също суданец, са нападнати от група скинхедс. Абду е заплашен с нож и наричан "мръсен негър".
Съдът в Страсбург упреква българските разследващи, че не са положили усилия да разграничат нападенията и насилието на расистка основа от останалите дела и да вземат всички мерки, за да проверяват дали има такъв елемент, каквото е задължението им по Европейската конвенция за правата на човека.

Да се третират расистки мотивираните насилия наравно с дела без расистки елемент е равносилно на затваряне на очите пред специфичната природа на актове, които са особено разрушителни за основните права, пише в решението по делото "Абду срещу България".

По това дело Европейският съд по правата на човека е установил и нарушения на забраната на нечовешкото и унизително третиране и забраната за дискриминация.
По повод поредната осъдителна присъда срещу страната ни адвокат Маргарита Илиева, директор на "Правна програма" на БХК, която е водила делото, казва, че тя е своеобразно предупреждение за нездравата работа на прокуратурата по дела за престъпления от омраза и прогнозира, че расистките деяния от есента на 2013-а г. също ще свършат с решения срещу държавата, ако прокуратурата не започне да прилага Наказателния закон за насилието от омраза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!