Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС с остра декларация заради статия за дисциплинарното производство на Камен Ситнилски

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет излезе с остра декларация по повод статия в седмичник, свързана с изхода от дисциплинарното производство срещу члена на съвета Камен Ситнилски. Това стана минути преди съдебните кадровици да изслушат самия Ситнилски и да решат с гласуване дали той трябва да бъде уволнен заради уронване престижа на съдебната власт. 

Публикациите се отнасят до члена на съвета Елка Атанасова, която в нея е обвързана в лични отношения със Ситнилски, заради които предлагала между 100 и 300 хиляди лева на всеки свой колега, който би се съгласил да гласува против уволнениято на Ситнилски.

Въпросът за реакцията по публикацията беше поставен от главния прокурор след разговор с Атанасова. Съдебните кадровици наричат "недопустими" направените внушения за личния и професионалния живот на колегата им. Те виждат в публикацията опит за въздействие върху целия Висш съдебен съвет, което, според тях, трябва да бъде остро осъдено.

Реакция на Висшия съдебен съвет не е обичайна за съдебните кадровици, които при други публикации със сходна намеса в личния и професионалния живот на редови магистрати не са излизали с нарочна позиция. Може само да се спекулира дали тази колективна защита не е опит да се демонстрира консолидация преди предстоящото безпрецедентно гласуване за уволнението на член на Висшия съдебен съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!