Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членът на ВСС Камен Ситнилски бе уволнен дисциплинарно

| обновено на 13.03.14 в 18:31
Снимка: БГНЕС

За първи път в историята на Висшия съдебен съвет беше уволнен дисциплинарно съдебен кадровик. Това е Камен Ситнилски, бивш заместник главен прокурор и член на съвета от прокурорската квота. 16 от съдебните кадровици гласуваха "за", петима "против", трима се въздържаха. 

Според Камен Ситнилски уволнение няма, защото според закона за съдебната власт, за да бъде прекратен предсрочно мандат на член на Висшия съдебен съвет, трябват гласовете на две трети от съдебните кадровици, тоест минимум 17. Според Соня Найденова, представляваща Висшия съдебен съвет, се ползва общата процедура за дисциплинарно наказание на магистрати, където изискваното мнозинство е обикновено, тоест минимум 13 гласа "за". Тя обаче така и не успя да обясни защо се наложи на два пъти членовете на Съвета да гласуват за уволнението на Ситнилски. 

До първата дисциплинарна процедура се стигна след летните двучасови протести пред Висшия съдебен съвет с искане за оставката на Ситнилски. Те бяха провокирани от изтекли законни специални разузнавателни средства, правени около кампанията за избор на членове на ВСС от квотата на държавното обвинение. Разговорите на Ситнилски - тогава заместник главен прокурор, с редови магистрати и съдебни началници, бяха разчетени от членове на ВСС като лобиране и натиск, уронващи престижа на съдебната система. 

Часове преди безпрецедентното гласуване, по предложение на седем от съдебните кадровици, срещу Ситнилски беше образувано второ дисциплинарно производство -  за натиск върху заместник главния прокурор Ася Петрова във връзка с работата й по делото "Килърите". 

Процедурата за освобождаване на член на Висшия съдебен съвет е нова в Закона за съдебната власт. Тя беше въведена след лобисткия скандал с Красьо Черния, когато се оказа, че няма механизъм, по който нарушилите етичния кодекс магистрати да бъдат отстранявани от съвета, освен ако сами не подадат оставка. 

Случаят "Ситнилски" не приключва до тук. Той отива във Върховния административен съд, където има две съдебни инстанции. Едва след като се произнесат и те и ако потвърдят уволнението на Ситнилски, може да бъде отворена процедура за частичен избор за нов член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота. Изборът трябва да се направи на общо събрание на всички прокурори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!