Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

113 милиона лева ще е максималната корекция по ОП "Околна среда"

Снимка: БГНЕС

113 милиона лева ще е максималният размер на финансовата корекция по проектите на общините с европейско финансиране по програма "Околна среда". Санкцията е заради нарушения при провеждане на обществените поръчки за проекти за депа за отпадъци и пречиствателни станции. Тя ще е за всички общини, с изключение на тези, за чиито проекти в предишни години е намалена стойността на европейското финансиране. 

Има вариант и за по-ниска финансова корекция, съобщи министърът на околната среда Искра Михайлова пред депутатите от парламентарната комисия по околна среда:

Могат обаче да станат 47, ако ние успеем да убедим Европейската комисия, че в случаите, в които има ясни решения на Агенцията за обществени поръчки, на Комисията за защита на конкуренцията и на Висшия административен съд по обществени поръчки, когато са били оспорвани и когато тези решения са подкрепили общините в техните решения по обществените поръчки, и трябва да бъде намерена форма, за да бъдат подкрепени общините в изпълнението на финансовите корекции. Дали това ще бъде споделена отговорност в случаите, в които има такива решения на нашите компетентни органи, или ще бъде специален фонд, с който да им се разрешават нисколихвени и безлихвени или някакви кредити, за да могат да покриват корекциите, но трябва да бъде намерен такъв механизъм.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!