Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва делото срещу Сергей Станишев за изгубени секретни документи

Сергей Станишев
Снимка: БГНЕС

В Софийския градски съд тръгва делото срещу Сергей Станишев по обвинение, че е загубил секретни доклади, докато е бил министър-председател. Максималното наказание, което заплашва лидера на БСП, е глоба до 5 хиляди лева. Прокуратурата предложи Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност поради чистото му съдебно минало и факта, че деянието му не е било умишлено и не е нанесло имуществени вреди.

Случаят, който изобщо ако бъде санкциониран от съда, може да приключи най-много с глоба от 500 до 5000 лева, се оказа огромно предизвикателство за прокуратурата. Началото му е в началото на мандата на предишния парламент, когато Бойко Борисов установява липсата на 7 секретни доклада, получени от предшественика му срещу подпис, след което следите им се губят. През ноември 2009-а година Сергей Станишев сдаде доброволно поискания от Борис Велчев имунитет и стана обвиняем. Години наред предложението той да бъде глобен се движеше между съда и прокуратурата с указания държавното обвинение да се конкретизира. 

Възползвайки се от поправка в Наказателно-процесуалния кодекс, приета от сегашното мнозинство, Сергей Станишев поиска от главния прокурор или да прекрати разследването за секретните материали, или да внесе в съда влезлия вече в петата си година случай.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!