Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отложи делото срещу Сергей Станишев за 12-и май

| обновено на 18.03.14 в 15:33
Снимка: БГНЕС

Процедурни причини отложиха делото срещу лидера на БСП Сергей Станшев за загубени седем секретни доклада докато беше премиер. Проблем се оказа поставеният от прокуратурата гриф класифицирана информация върху обвинението срещу Станишев. 

Грифът се явява пречка Сергей Станишев физически да получи прокурорското постановление, което е важно и за него, и за адвокатите му, за да формират защитната си теза. Прокуратурата е изпратила въпросното секретно постановление в секретното деловодство на парламента, но и там лидерът на БСП може само да го чете, но не и да го получи физически, обясни един от защитниците на Станишев, адвокат Васил Василев.

Повече от месец полагаме усилия с адвокат Лулчева да се намери начин да получим физически това постановление и да може да гледаме делото днес, да не се отлага. Писали сме разни молби. Предлагахме и разни варианти, но към настоящия момент се оказва, че някакви служители по класифицираната информация са по-важни от съда и пречат на работата на съда. Това е ненормално. Проблемът идва от това, че внесен този материал, за да се размножи в още един екземпляр, трябва някой да благослови тази работа. Понеже продължаваме да живеем в абсолютно тъпа полицейщина, това не се прави и съдът го търпи това нещо, каза Васил Василев.

Днес Сергей Станишев не дойде в съда. Не е ясно и дали ще дойде на 12-и май, когато е следващото съдебно заседание. Тъй като прокуратурата иска той да бъде освободен от наказателна отговорност и само да бъде глобен, присъствието му в съда не е задължително.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!